USA meedia andmetel on Obama olnud ühenduses Iraani juhtidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama on olnud salaja ühenduses Iraani juhtidega, kirjutas neljapäeval ajaleht Wall Street Journal.

Väljaande andmetel kirjutas Obama eelmisel kuul Iraani kõrgeimale juhile ajatolla Ali Khameneile ja pakkunud koostööd võitluses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

USA ja Iraani vahel pole olnud diplomaatilisi suhteid pärast 35 aastat tagasi aset leidnud Teherani pantvangikriisi järel.

Valge Maja pole ajalehe informatsiooni kinnitanud ega ümber lükanud. Valge Maja eestkõneleja kinnitas siiski, et sõjalist koostööd pole Iraaniga kavas teha.

Islamiriigi  juunis alanud pealetungi käigus saavutatud edu tagasipööramiseks on Iraan varustanud Iraagi kurde relvadega ja saatnud Bagdadisse sõjalisi nõustajaid, ent on eitanud maavägede saatmist naaberriiki.

Iraani kõrged ametnikud on öelnud, et Teheran on valmis tegema USA ja tema liitlastega koostööd sunniidi äärmusrühmituse peatamiseks, kuid ootab vastutasuks suurriikidelt suuremat paindlikkust oma uraanirikastusprogrammi osas.

USA president ütles kolmapäeval, et Ühendriigid on esitanud tuumakõnelustel plaani Iraani energiavajaduste katmiseks.

ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ning Saksamaa (nn P5+1 riigid) peavad Iraaniga läbirääkimisi lõpliku tuumaleppe sõlmimiseks. Tähtaeg on seatud 24. novembriks.

Obama sõnul pannakse lähinädalatel proovile islamivabariigi tõelised kavatsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles