Sajad Iraagis teenudnud USA sõdurid kahtlustavad kokkupuudet keemiarelvadega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasimaskides Iraagi sõdurid demonstreerisid Iraagi peaminnas Bagdadis möödunud aasta juunis kemikaale, mis oli ära võitud neljalt väidetavalt närvi- ja sinepigaasirünnakut kavatsenud mehelt.
Gaasimaskides Iraagi sõdurid demonstreerisid Iraagi peaminnas Bagdadis möödunud aasta juunis kemikaale, mis oli ära võitud neljalt väidetavalt närvi- ja sinepigaasirünnakut kavatsenud mehelt. Foto: SCANPIX

Sajad USA sõdurid on teatanud meedikutele kahtlusest, et on Iraagis teenides kokku puutunud keemiarelvadega, kirjutas ajaleht New York Times eile.

Väljaande andmetel on alates 2003. aastast rohkem kui 600 sõjaväelast teatanud vastavasisulistest kahtlustest meedikutele. Lehe teatel pole USA kaitseministeerium Pentagon juhtumeid uurinud ega sõduritele ravi pakkunud.

New York Timesi hinnangul võisid sõdurid vanade keemiarelvadega kokku puutuda, kui otsisid Iraagist massihävitusrelvi. Vanu keemiarelvi vedeles kõikjal peidikutes ja neid kasutati ka mürskude sees.

Ajaleht kirjutas möödunud kuul sellest, et vähemalt 17 sõdurit on saanud viga sariini või sinepigaasi läbi, misjärel USA kaitseminister Chuck Hagel uuris ministeeriumi dokumente ja selgus, et sajad sõdurid on teatanud ametlikult oma kahtlustest seoses keemiarelvadega.

Pentagon on nüüd teatanud, et asub juhtumeid uurima. Sõduritele pakutakse arstilikku läbivaatust ja avatakse telefoniliin, kuhu saab oma kahtlustest teada anda.

Washington algatas äsja juurdluse seoses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võimaliku kloorgaasi kasutamisega Iraagi politseijõudude vastu. Septembris toimetati Bagdadist põhjas asuvasse haiglasse 11 korrakaitsjat, kellel olid võimalikule gaasirünnakule viitavad sümptomid nagu pearinglus, oksendamine ja hingamisraskused. Iraagi vägede sõnul on IS kloorgaasi kasutanud ka kahel korral sel suvel, kuid nende rünnakute asjaolud on ebaselged, kirjutas ajaleht Washington Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles