Džihadistid kasutavad kruiisilaevu jõudmaks Lähis-Ida sõjakolletesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruiisilaevad
Kruiisilaevad Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise politseiorganisatsiooni Interpol andmetel kasutavad pühasõdalasteks pürgijad Lähis-Ida sõjaliste konfliktude piirkonda jõudmiseks kruiisilaevu.

Interpoli andmetel kasutavad Iraaki ja Süüriasse suunduvad isikud kruiisilaevu, mis teevad peatusi Türgis, edastab BBC.

Rahvusvahelise politseiorganisatsiooni arvates tuleb hakata karmimat kontrolli rakendama nii laeva- kui lennuliinidel enne kui pühasõdalasteks pürgijatest saab veelgi suurem probleem.

Interpolil ei ole täpseid andmeid kui palju pühasõdalasi on kruiisialuseid sihtkohta jõudmiseks kasutanud.

Interpoli juht Ronald Noble sõnas, et sadamaid ja lennujaamu läbivaid reisijaid tuleks rohkem kontrollida.

Türgi võimude kinnitusel on nad viimastel kuudel riigist välja saatnud kümneid isikuid, kes on tahtnud suunduda Iraaki või Süüriasse. Need välisriikide kodanikud on tabatud lennu- ja bussijaamades.

Interpoli terrorismi vastu võitlemise osakonna juht Pierre St. Hilaire sõnas, et džihatistideks pürgijad otsivad alternatiivseid viise Lähis-Idasse jõudmiseks ning püüavad jääda tähelepandamatuks.

«Nad teavad, et lennujaamades on julgeolekukontroll väga tugev. Selle tõttu on nad hakanud eelistama kruiisialuseid, et jõuda soovitud piirkonda,» nentis St. Hilaire.

Kruiisilaevad teevad sadamalinnades peatusi ning tulevastel võitlejatel on võimalik laevalt lahkuda liigse tähelepanuta.

 «Meil on andmeid, et Euroopast pärit isikud sõidavad kruiisilaevadega Türki Izmirisse ja veel mõnda teise sealsesse sadamalinna ning sealt edasi konfliktipiirkonda,» lausus St. Hilaire.

Interpoli sõnul on tulevased džihadistid kruiisilaevu  agaramalt kasutanud viimased kolm kuud.

ÜRO andmetel on sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik liitunud 15 000 inimest rohkem kui 80 riigist. Islamiriigi käes on osa Iraagist ja Süüriast, kus kuulutati välja kalifaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles