Jaapanis taaskäivitatakse esimene uutele nõuetele vastav tuumajaam

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Sendai tuumaelektrijaamale.
Vaade Sendai tuumaelektrijaamale. Foto: SCANPIX

Jaapani lõunaosa Kagoshima prefektuuri kuberner andis loa sealse tuumajaama taaskäivitamiseks, millega avatakse uute ohutusreeglite raames riigi esimene tuumajaam pärast Fukushima katastroofi.

Kagoshima kuberneri Yuichiro Ito sõnul taasavatakse Sendai tuumaelektrijaama kaks reaktorit hoolimata mõnede kohalike elanike vastuseisust.

2011. aasta Fukushima katastroofi järel suleti kõik Jaapani 48 töötavat tuumareaktorit välja arvatud kahe, mis on ajutiselt töös olnud ligikaudu aasta.

Sendai tuumaelektrijaamast kujuneb esimene omataoline, mis taasavatakse Fukushima kriisi järgselt koostatud uute ohutusreeglite raames.

Kahe reaktori taaskäivitamise kiitis 10. septembril heaks ka Jaapani tuumajärelevalveamet, ent tõenäoliselt ei alusta need tööd enne järgmist aastat.

Enne Fukushima katastroofi kattis tuumaenergia ligi kolmandiku riigi energiavajadustest.

2011. aasta märtsis lõi ülivõimsa maavärina tekitatud hiidlaine rivist välja Fukushima tuumajaama jahutussüsteemid, mille tagajärjel sulasid üles kütusevardad ja keskkonda paiskus radioaktiivset kiirgust. Tegemist oli suurima tuumaõnnetusega pärast 1986. aasta Tšornobõli [varem Tšernobõli] katastroofi.

Täna kogunesid Sendai tuumaelektrijaama ette protestijad, kes on selle taasavamise vastu. Foto: AP
Täna kogunesid Sendai tuumaelektrijaama ette protestijad, kes on selle taasavamise vastu. Foto: AP Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles