Ukraina ametnik: varem või hiljem peame sõjalist operatsiooni jätkama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed separatistid Donetski linnas kontrollpunkti valvamas.
Venemeelsed separatistid Donetski linnas kontrollpunkti valvamas. Foto: SCANPIX

Ukraina võimud peavad varem või hiljem jätkama sõjalist operatsiooni kontrolli taaskehtestamiseks separatistide käes olevate alade üle Donetski ja Luganski oblastites, ütles julgeolekuteenistuse (SBU) direktori nõunik Markijan Lubkivski.

«Leian, et varem või hiljem peame ümber lülituma väga aktiivsele tegevusele,» ütles Lubkivski Ukraina esimese riikliku telekanali saates Shuster Live.

Ukraina president peab relvajõudude ülemjuhatajana langetama väga raskeid otsuseid, eriti pärast 2. novembri valimisi isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariikides, mille toimumine tühistas Minski lepete kehtivuse, sõnas Lubkivski.

«Kuni selle ajani tegi Ukraina kõik endast oleneva oma õigusliku maine säilitamiseks. Me püüdsime järgida leppeid ja täita endale võetud kohustusi nii rangelt kui võimalik,» ütles SBU asejuht.

Jõupingutused taastada Kiievi kontroll nende territooriumide üle võivad võtta mitu aastat ning käiku võib minna «Jugoslaavia-stiilis stsenaarium», lisas ta.

Ukraina kontaktgrupi osapooled - Ukraina, separatistid, Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) - allkirjastasid 5. septembril Minskis relvarahu. Kaks nädalat hiljem allkirjastati relvarahu jõustamise memorandum, ent sõjategevus ei ole Ida-Ukrainas sellest hoolimata peatunud.

Minski lepete kohaselt peaksid sõdivad pooled muuhulgas lõpetama kõigi relvade kasutamise ning lepped näevad ette vaenupoolte vahele kuni 30 kilomeetri laiuse demilitariseeritud puhvertsooni loomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles