Piltuudis: Balti presidendid võtsid vastu Kuldse Victoria auhinna

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide presidendid Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaitė ja Andris Bērziņš võtsid eile õhtul Berliinis vastu maineka Saksa ajakirjade kirjastajate ühingu (Verband Deutscher Zeitschriftenverleger) poolt Eestile, Lätile ja Leedule omistatud Kuldse Victoria auhinna Aasta Eurooplase kategoorias.
Balti riikide presidendid Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaitė ja Andris Bērziņš võtsid eile õhtul Berliinis vastu maineka Saksa ajakirjade kirjastajate ühingu (Verband Deutscher Zeitschriftenverleger) poolt Eestile, Lätile ja Leedule omistatud Kuldse Victoria auhinna Aasta Eurooplase kategoorias. Foto: Toms Kalniņš (Läti Presidendi Kantselei)

Balti riikide presidendid Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaitė (Leedu) ja Andris Bērziņš (Läti) võtsid eile õhtul Berliinis vastu maineka Saksa ajakirjade kirjastajate ühingu  Kuldse Victoria auhinna aasta eurooplase kategoorias, mis omistati Eestile, Lätile ja Leedule.

See on tunnustus kolmele riigile iseseisvuse taastamise, euroopalike väärtuste edendamise, Euroopasse lõimumise ning edukate majanduslike ja poliitiliste reformide eest, teatas presidendi kantselei.

Eile oma Balti kolleegide auks ametliku lõunasöögi andnud Saksamaa president Joachim Gauck nimetas presidente Ilvest, Grybauskaitėt ja Bērziņšit Euroopa idee suursaadikuteks.

 «Vaadates, milline on maailm 25 aastat pärast Berliini müüri langemist, tõdeme, et me valisime õigel ajal õige tee, aga meil on olnud ka õnne,» ütles Eesti riigipea auhinna üleandmise pidulikul galaõhtul.

Ilves lisas, et Eesti tõestas koos kahe teise Baltimaa, samuti Poola ja veel mitmete riikidega, et ajalugu ega geograafia ei ole saatus ning et hoolimata pool sajandit kestnud brutaalsest totalitarismist on võimalik kujuneda demokraatlikuks riigiks, mis põhineb õigusriigi põhimõtetel ja inimõiguste austamisel.

«Olen tänulik kõigile meie inimestele, kes teadsid, kuhu me tahame minna, ja olid valmis tegema palju tööd, et sinna jõuda. See auhind on austusavaldus neile kõigile,» rõhutas Eesti riigipea.

 Eelnevate aastate Kuldse Victoria auhinna laureaatide seas on Saksamaa president Joachim Gauck, Donald Tusk Poola peaministrina, Ameerika Ühendriikide ja Saksamaa endised välisministrid Henry Kissinger ja Hans-Dietrich Genscher. Tänavu sai selle elutöö eest ka Saksamaa endine president Roman Herzog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles