NATO: Afganistani julgeolekujõudude kaotused on rekordtasemel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg eile visiidil Kandahari õhubaasis.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg eile visiidil Kandahari õhubaasis. Foto: SCANPIX

Afganistani julgeolekujõudude kaotused on tõusnud rekordtasemeni, sest nad kannavad islamiliikumise Taliban vastase võitluse põhiraskust, ütles täna NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Sel nädalal avalikustatud statistika kohaselt hukkus on praeguse seisuga tänavu hukkunud 6,5 protsendi võrra rohkem afgaani sõjaväelasi ja politseinikke, kui terve eelmise aasta peale kokku.

Tänavu on lahingtegevuse käigus hukkunud 4634 julgeolekutöötajat, eelmisel aastal oli vastav näitaja 4350.

«Afgaani vägede hukkunute arvu suurenemine viitab asjaolule, et nüüd juhivad võitlust nemad,» ütles peasekretär.

Stoltenberg viibib Afganistanis esimest korda pärast ametisse astumist 1. oktoobril. Peasekretär kohtus neljapäeval Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga ning lendas reedel riigi idaossa Herati linna. Linnas paiknevas Camp Arena nimelises Itaalia sõjaväebaasis austati hukkunud sõjaväelasi. Itaalia kaotas Afganistanis 53 sõdurit.

«[Afgaani väed] on juhtival positsioonil ning nad on kandnud peamist vastutust juba ligi aasta. Seetõttu kinnitavad ja rakendavad meie järgmise aasta tegevused seda, mis on suures osas Afganistanist juba reaalsus,» ütles peasekretär.

«Mõistagi vaatame afgaanidega koostöös üle riigi julgeolekujõudude struktuuri ja koosseisu ning teeme langenute arvu vähendamiseks kõik endast oleneva,» lisas ta.

NATO rahastab Afganistani kaitsejõude 4,1 miljardi dollariga (3,31 miljardit eurot), mille eest makstakse palku, ostetakse varustust ja viiakse läbi väljaõpet eesmärgiga suurendada nende võimekust ning loomulikult vähendada hukkunute arvu,» ütles Stoltenberg.

Hetkel viibib riigis ligi 33 000 NATO sõjaväelast.

Afganistani  julgeolekujõudude suurus on 350 000 inimest.

Septembris võimule tulnud Ghani ütles, et riigi relvajõud on valmis julgeolekuvastutuse enda kanda võtma, aga NATO tugimissioon võiks aidata aastakümneid väldanud konfliktile rahumeelse lõpu teha.

Jaanuarist alustab Afganistanis tegevust NATO jätkumissioon Resolute Support ligi 12 500 sõjaväelasega, millest suurema moodustavad ameeriklased. Missiooni ülesanne on toetada, nõustada ja koolitada Afganistani julgeolekujõude.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles