Nelja noore Süüriasse värvatu lood

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Euroopast Süüriasse ja Iraaki islamistide poolele võitlema värvatute taust on väga erinev. Sugugi mitte kõik neist ei pärine traditsioonilistest moslemiperedest, on ka iseseisvalt vastpöördunud noori.

13-aastane ja «püha käsk»

Eile hakkas Türgi meedias ringlema lühikokkuvõte BBC loost, kuidas Süürias sündinud, Lõuna-Türgis varjupaika saanud ja nüüd nn Islamivabariigiga liituma valmistuv 13-aastane poiss lubas vajadusel ka praegust elukohamaad rünnata.

«Mulle meeldib Islamiriik, sest nad edendavad šariaati ja tapavad uskmatuid, mittesunniite ja neid, kes on islamist ära pöördunud,» ütles poiss, kes palub end kutsuda Abu Hattabiks. «Islamiriigi poolt tapetud inimesed on Ameerika agendid. Me peame neil pead maha lööma, nagu Allah koraanis ütles.»

Oma Lõuna-Türgi kodus Briti kanaliga vestelnud poiss leidis, et Ühendkuningriiki tuleks rünnata, sest ta kuulub NATOsse ja NATO on Islamiriigi vastu. Türgis varjupaika saanud süürlane ei välistanud ka selle riigi ründamist: «Kui nad paluksid mul Türgit rünnata ja annaksid mulle püha käsu, siis ma teeksin seda. Läänele saab varsti ots peale tehtud.»

Küsimusele, kas poiss ehk niimoodi lapsepõlvest ilma ei jää, vastas tema ema: «Sõda teeb lapsed kiirelt täiskasvanuks. Ma tahan, et temast saaks tulevane juht – emiir.» Naine avaldas ka kahetsust, et tema ülejäänud pojad töötavad kodanikuorganisatsioonide hüvanguks, mitte pole samuti relvi võtnud ja islamistide poolele võitlema suundunud.

Tüdruk saadi kätte Budapestis

Ungari võimud teatasid üleeile, et said Budapestist Serbia pealinna Belgradi teel olnud rongist kätte 16-aastase võltsitud dokumentidega tüdruku, kes oli Süüria võitlejate juurde teele asunud Hollandist.

«Meie andmed näitasid, et see Maroko päritolu Hollandi kodanik oli pidevalt kontaktis sotsiaalmeediakanalitega, mida islamistlikud äärmuslased kasutavad propaganda ja värbamise eesmärgil,» teatas Ungari terrorismivastase võitluse keskus. «Ta oli valmis astuma relvastatud võitlusse ja sooritama terroriakte.»

Hollandis tagaotsitavaks kuulutatud tüdruk anti üle Hollandi võimudele. Ungarit peetakse kohaks, kust islamistide värvatud Euroopa noored tihti läbi reisivad.

«Süüria on vabam kui Viin»

Austria meedias on tähelepanu tõmmanud kaks noorukest, 1990ndate alguses varjupaika saanud Bosnia pagulaste tütart – 17-aastane Samra Kesinovic ja 15-aastane Sabima Selimovic.

Tüdrukud kadusid oma Viini kodudest 10. aprillil, võtsid kaasa isiklikud asjad ja jätsid maha kirja: «Ärge otsige meid. Me teenime Allahit ja sureme tema eest.»

Austria ajakirjanduse andmeil pandi tüdrukud Süüriasse saabumisel kohe islamistide poolel võitlevatele tšetšeenidele mehele ja nad võivad juba rasedadki olla. Samuti andsid tüdrukute segased postitused sotsiaalmeedias alust arvata, et nad võivad tagasi Euroopasse tahta.

Sel nädalal ajakirjas Paris Match avaldatud intervjuus teatas Selimovic, et elab oma sõdurist abikaasaga kolme magamistoaga korteris, pole rase ja tunneb end Süürias vabalt. «Ma saan vabalt oma usukombeid järgida. Viinis ei saanud,» väitis ta.

Samas pole kinnitust, et isik, keda Paris Match lühisõnumitega intervjueeris, tõepoolest oli Selimovic. Või kui oligi, siis et teda väljastpoolt ei survestatud.

Tore blond poiss pöördus islamistiks

Mitte kõik Süüriasse suunduvad Euroopa riikide kodanikud ei pärine sisserändajate kodudest. Möödunud kuul ilmus Islamiriigi propagandavideol välja 16-aastane ja heledapäine austerlane Oliver, keda politsei ja perekond otsisid taga alates 23. augustist.

Kutsekoolis õppinud poiss muutus tema õppeasutuse direktori ja sõprade sõnul totaalselt pärast seda, kui pöördus islami usku. Tema kontakt islamiga saanud väidetavalt alguse üsna hiljuti – mais, kui ta ühelt peolt mošeesse kutsuti. «Nagu keegi oleks ta ümber lülitanud,» iseloomustas Oliveri sõber Claudia ajalehele Standard.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles