Savtšenko advokaat taotleb talle ametlikku sõjavangi staatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraian sõjaväe ohvitser Natalia Savtšenko käis täna Moskvas kohtu ees.
Ukraian sõjaväe ohvitser Natalia Savtšenko käis täna Moskvas kohtu ees. Foto: SCANPIX

Venemaal vangistatud Ukraina piloodi Nadja Savtšenko advokaat Mark Feigin teatas, et esitab avalduse Rahvusvahelise Punase Risti Komiteele (ICRC) naisele ametliku sõjavangi staatuse saamiseks. 

«Kavatseme lähitulevikus taotleda Nadja Savtšenkole sõjavangi staatust selleks, et vabastada teda kriminaalvastutusest Venemaa Föderatsioonis,» ütles Feigin sotsiaalvõrgustiku Twitter vahendusel. 

«Kui ta [Savtšenko] tunnistatakse vähemalt 17.-23. juuni perioodil sõjavangiks, siis ülejäänud pole määrav. See staatus välistab tema kriminaalvastutusele võtmise ja ta antakse Ukrainale üle,» ütles advokaat.

Juhul, kui Savtšenkole antakse sõjavangi staatus, siis peab Venemaa naislenduri Minski lepetele vastavalt Ida-Ukrainasse tagasi toimetama, kust ta seejärel antakse Ukraina võimudele üle.

Viini konventsiooni sätete kohaselt peab Venemaa naise edasiseks kriminaalvastutusele võtmiseks ta Ukrainalt välja nõudma.

Ühtlasi teatas Feigin, et naine esitas avalduse armeest lahkumiseks, sest ta valiti Ukrainas parlamendi liikmeks.

Täna astus Savtšenko Moskvas ka Basmanni ringkonnakohtu ette, kus väidetakse jätkuvalt, et ta on seotud kahe Vene ajakirjaniku mõrvaga Ukrainas. Tänasel istungil arutati tema kaebust uurijate tegevuse üle.

Kohtus räägib naine ainult ukraina keelt, ent kinnitas, et talle keegi midagi tõlkima ei pea – ta saab vene keelest suurepäraselt aru.

Savtšenko kuulus enne juunis Donbassis separatistide kätte langemist Ukraina Aidari vabatahtlike pataljoni.

8. juulil sai teatavaks, et Savtšenko asub Venemaal Voronežis eeluurimisvanglas. Päev hiljem kinnitas seda Venemaa juurdluskomitee, teatades, et Savtšenkole on esitatud süüdistus ajakirjanike Igor Korneljuki ning Anton Vološini tapmisele kaasaaitamises Luganskis.

Kiiev on nõudnud Venemaal vangis olevate ukrainlaste sealhulgas Savtšenko vabastamist Minskis 5. ja 20. septembril sõlmitud rahuprotokolli alusel. Moskva sõnul aga Minski lepe, mis hõlmab pantvangide vabastamist, Savtšenko kaasuse puhul ei kehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles