Islamiriik teenib miljoneid muinsusesemete röövist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad.
Islamiriigi võitlejad. Foto: SCANPIX

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) teenib Iraagist ja Süüriast röövitud muinsusesemete müügi ja smugeldamisega miljoneid eurosid.

Tegevus on organiseeritud ja sõna otseses mõttes tööstuslik, vahendas Foreign Policy veebikülg Bostoni ülikooli abiprofessor Michael Danti sõnu.

Danti hinnangul on artefaktide müük mustal turul ISi suuruselt teine tuluallikas ebaseadusliku naftamüügi järel.

«ISIS teenib muinsusesemete müügist vähemalt miljoneid, tõenäoliselt isegi kümneid miljoneid eurosid,» ütles STT-le Helsingi ülikooli Lähis-Ida arheoloogia dotsent Sanna Aro-Valjus Islamiriigi üht akronüümidest kasutades.

UNESCO ja Interpoli on hinnangul küünib ebaseadusliku artefaktiäri väärtus 6-7 miljardi euroni aastas. Keegi ei tea, kui palju sellest saab IS.

IS ei röövi kõiki leitud muinasesemeid. Osa leitud artefaktidest rühmitus hävitab ja kasutab hävitamist propagandaeesmärkidel. Kui esemetel on religioosne väärtus kohalike hõimude jaoks, võib IS neilt nn katuseraha välja pressida.

Kõiki artefakte ei röövi ISi võitlejad ise, vaid võivad palgata väärtuslikke esmeid röövima isikuid väljastpoolt rühmitust.

Muinsusesemete röövimise ja hävitamise lõplikku süüdlast on raske leida. Kuigi ISi võib pidada turuliidriks, on sellega seotud nii muud mässulised rühmitused kui ka Iraagi ja Süüria valitsused, kirjutab Foreign Policy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles