Gorbatšov: maailm on külma sõja lävel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSVLi ekspresident Mihhail Gorbatšov naudib vaadet Berliinile ja Brandenburgi väravatele.
NSVLi ekspresident Mihhail Gorbatšov naudib vaadet Berliinile ja Brandenburgi väravatele. Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov hoiatas täna Berliini müüri langemise 25. aastapäeval pühendatud üritusel, et maailm on uue külma sõja lävel, vahendas Saksa uudisteagentuur DPA.

«Maailm on uue külma sõja lävel. Mõned ütlevad isegi, et see on juba alanud,» lausus 83-aastane Gorbatšov, viidates Venemaa ja Lääne pingetele Ukraina kriisiga seoses.

Gorbatšovi sõnul ei pidanud Lääs Nõukogude Liidu ja kommunistliku bloki lagunemise järel sõna, vaid kuulutas end külma sõja võitjaks ja kasutas ära Venemaa nõrkust.

Ta nimetas viimaste kuude sündmusi lühinägeliku poliitika tulemuseks.

Gorbatšov väitis, et lääneriigid hakkasid juba 1990. aastatel kuritarvitama Venemaa usaldust, mis oli teinud võimalikuks rahumeelsed revolutsioonid Saksamaal ja mujal Kesk-Euroopas. Ajalehe Frankfurter Allgemeine andmeil tõi Nõukogude Liidu endine liider siinkohal näiteks NATO laienemise, Jugoslaavia ja ennekõike Kosovo, ning lisas sellesse loetellu ka Iraagi, Liibüa ja Süüria.

Varem korduvalt Vene presidenti Vladimir Putinit kritiseerinud Gorbatšov kutsus üles mõistma Moskva poliitikat Ukrainas ja tühistama Venemaale kehtestatud sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles