Briti eriüksus alustas suuroperatsiooni Džihaadi Johni tabamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkamisvideotel olev islamiäärmuslane, keda kutsutakse Džihaadi Johniks.
Hukkamisvideotel olev islamiäärmuslane, keda kutsutakse Džihaadi Johniks. Foto: SCANPIX

Suurbritannia sõjaväe eriüksus SAS alustas suuroperatsiooni, The Mail on Sunday andmetel on selle eesmärgiks nn Džihaadi Johni tabamine.

Kõnealuse sõdalase hingel on oletatavasti vähemalt kahe ameeriklase ja kahe briti julm hukkamine Süürias.

Terroriorganisatsioon Islamiriik (IS) avalikustas USA ajakirjanike James Foley ja Steven Sotloffi ning Briti kodanike Alan Henningi ning David Hainesi hukkamistest tehtud videod. Seal kõneleb briti aktsendiga inglise keelt mees, keda meedias kutsutakse Džihaadi Johniks.

Ameerika Ühendriikide föderaalne juurdlusbüroo (FBI) kinnitas septembri lõpus, et tegi tema isiku kindlaks, kuid nime ei avalikustanud.    

Eilne The Mail on Sunday kirjutas, et eriüksuse SAS liikmed lendasid eelmisel nädalal Lähis-Idas asuvasse salajasse baasi, kus valmistatakse ette rünnakut ISi vastu. Väljaande kinnitusel lendasid sõdurid sihtkohta tavalisi liinilende tegevate tsiviillennukitega, kolme- kuni neljaliikmeliste gruppidena ja tsiviilriideid kandes. Ametivõimud kinnitasid ajalehele, et eriüksuslased saadeti tõepoolest Lähis-Idasse.  

Ajalehe andmetel läksid Briti eriüksuslased Süüriasse kõrvalisse kõrbebaasi, kus viibivad Džihaadi Johni tegemisi jälgivad Briti luureagendid ja kommunikatsioonieksperdid.    

Nimetu allikas rääkis ajalehele, et Briti sõdurite jaoks on tegemist väga isikliku asjaga, kuna Džihaadi John on britt ja ta tapab brittidest pantvange. Nüüd on ta põhimõtteliselt elav laip, lisas allikas.  

Islamiriigi äärmuslaste ründamiseks läheb vaja Briti peaministri David Cameroni heakskiitu. Valitsusjuht on varem andnud mõista, et ta ei pruugi tingimata paluda parlamendilt luba otsustava rünnaku sooritamiseks.     

Meedia andmetel korraldas Ühendriikide maaväe eriüksus Delta ühe rünnaku Džihaadi Johni vastu. See viidi läbi pärast Foley hukkamist, kuid terroristide arvatavasse peidupaika jõudes olid need sealt jõudnud lahkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles