Lapsevanem: lastel peabki suvevaheajal igav hakkama!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekirjanik Mika Keränen ja tema tütar Emma Magdalena.
Lastekirjanik Mika Keränen ja tema tütar Emma Magdalena. Foto: Margus Ansu

Lastekirjanik ja kahe lapse isa, tartlane Mika Keränen leiab, et Eesti lapsed on raske kooliaasta järel pika suvevaheaja igati ära teeninud, et sel ajal rahulikult oma sugulastega aega veeta ja oma kodukanti avastada.

«See on kohutav! Avaldan neile kaastunnet,» ütles lastekirjanik Mika Keränen selle kohta, et Soome lapsed peavad juba järgmisest nädalast taas koolipinki istuma.

«Et Eestis on suvepuhkus pikem, on Eesti lapsed raudselt ära teeninud. Eesti koolisüsteemis nõutakse nende käest nii palju, et lühem puhkus oleks laste inimõiguste rikkumine,» leidis Keränen. Tema hinnangul nõuab Soome kool lapselt vähem, pähetuupimise asemel mõeldakse rohkem lapse sotsiaalsele arengule tervikuna.

«Loomulikult on töötavatel vanematel suvel raske lastele tegevust leida, mida rohkem lapsi, seda keerulisem. Seda, et lapsed oleksid omaette kodus, kui vanemad tööl, ma välistaks täielikult,» sõnas ta. Keränen arvas, et kõigil lastel on peale isa-ema ka vanaemad-vanaisad või muud sugulased, kellega koos saaksid lapsed suvel pikemalt koos aega veeta.

«Lapse jaoks on maal veedetud suvi tänu tegevusetusele väga tore, sest lapsel peab olema suvel vahepeal igav. Peab olema kohutavalt igav, siis lapsel tulevad pähe huvitavad ideed,» sõnas kahe lapse isa Keränen. Suve peaks laps veetma ilma interneti, telefoni ja telekata, et avastada ehedalt oma kodukanti, mõtelda välja omi mänge.

Keräneni arvates ei vääriks suvevaheaja lühendamine sügis- või kevadvaheaja pikendamise nimelgi end ära: «Nädal talvel-kevadel meie kliimas ei asenda nädalat suvel, mitte mingil juhul.» Lisaks on oluline ka see, et suvel puhkavad kõik, tekib kollektiivne suveaja nautimise õhkkond.

Tema 15-aastane tütar on käinud nii Soome kui Eesti koolis. «Ega ta neist kahest lisanädalast rohkem väsinud, aga lihtsalt Soomes on süsteem teistsugune. Aga kindlasti oleks mul väga hea meel, kui kool ka Soomes algaks 1. septembril, lapsed tunneks end veel paremini,» arvas Keränen.

Kooliväsimuse ja –stressi vähendamiseks pidas Keränen oluliseks, et ka Eesti koolis tegeldaks mahu asemel rohkem kvaliteediga. «Mitte ei püütaks kõiki maailma tarkusi lapsele sisse valada, vaid õpetada lapsi ise maailma avastama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles