Ukraina ekspert: praegu on venekeelse telekanali loomine Eestis mõttetu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georgi Potšeptsov
Georgi Potšeptsov Foto: Youtube

Ukrainal ei õnnestunud kahe kümnendi jooksul luua ühtset maailmapilti, mis oleks kõigi riigi elanike poolt aktsepteeritav, ütles Avatud Eesti Fondi kutsel Tallinnas esinenud professor Georgi Potšeptsov.

«Riigi läänepiirkondades on omad kangelased, keda ei tunnistata idas. Mitme maailmapildi olemasolu on normaalne, kuid on oluline, et neil oleks kokkupuuteid üksteisega. Putin ehitas Ukraina patriotismi paremini üles kui Ukraina ise 23 aastaga,» ütles Potšeptsov, viidates sellele, et vaatamata regioonidevahelistele erimeelsustele on rahva enamus välisagressori suhtes selgelt negatiivselt meelestatud.

Venemaa kasutab Ukraina vastu erinevaid infosoja võtteid, lisas ta. «Üks tüüpilisemaid neist on mittelegitiimse legitimeerimine. Näiteks siis, kui valitakse «rahvakubernere voi –linnapäid», kuigi tegelikkuses määrab seda ladvik. Kasutatakse osavalt verbaalseid määratlusi ja hinnanguid, rääkides rahvaväest, enesekaitsest. Ja vastupidi: fašistidest, bandeerlastest,» tõi Potšeptsov näiteid.

Potšeptsovi sõnul tähendab infosõda eeskätt oma maailmapildi pealesurumist. «Vene telekanalid on välja lülitatud juba ligi pool aastat. Kuid me ei vaja ka ameeriklaste maailmapilti, see on meie jaoks ikkagi võõras. Ukraina täna on male, ent malelaua taga mängivad teised mängijad,» lausus Potšeptsov.

Rääkides Ukraina sündmuste kordumise võimalikkusest teistes riikides, ka Eestis, arvas Potšeptsov, et kõik toimub kindla stsenaariumi järgi: «Alguses tekib suur informatsiooniline huvi ja kogutakse aktiivselt teavet, sellele aga järgneb infokonflikt, mis võib ka füüsiliseks areneda».

Vastates küsimusele vastupropaganda potentsiaalsetest võmalustest, märkis Potšeptsov, et venekeelse telekanali loomine probleeme ei lahenda. «Praegusel hetkel on venekeelse telekanali loomine Eestis mõttetu, kuna pole selget arusaama, mida seal näidatakse. Me elame intuitiivsete otsuste maailmas. Seega - peab paika panema tee, mida minnes saame ühed väärtused teisteks ümber teha ja leida erinevate väärtuste kokkupuutepunktid,» arvas Potšeptsov.

Georgi Potšeptsov on 65-aastane filoloogiateaduste doktor. Ta kirjutab infosõdadest, psühholoogilistest operatsioonidest ja kommunikatsioonitehnoloogiatest, käimasoleva Venemaa-Ukraina konflikti strateegiatest ja kommunikatsioonist. Varem juhtis ta Ukraina Presidendi Administratsiooni juures asuva Strateegiliste Initsiatiivide bürood. Kokku on Potšeptsovi sulest ilmunud ligi 40 raamatut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles