NATO õppusel harjutatakse Eesti kaitsmist vaenuliku suurriigi vastu

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steadfast Juncture oli arvutipõhine staabiõppus.
Steadfast Juncture oli arvutipõhine staabiõppus. Foto: Mihkel Maripuu

Sel nädalavahetusel algas NATO reageerimisjõududega seotud staabiõppus Trident Juncture aktiivne faas, mille käigus liitlasriikide kaitseväelased ja tsiviileksperdid harjutavad Eesti kaitsmist.

Õppusel osalejad harjutavad NATO territoriaalse terviklikkuse tagamist ning agressori tõrjumist alliansi territooriumilt artikkel viie rakendumisel. Trident Juncture toimub peamiselt Norras Stavangeris NATO ühendsõja keskuses, aga ka Itaalias Napolis asuvas NATO ühendväejuhatuse staabis ja liitlasvägede Euroopa peakorteris Belgias Monsis.

Valdav osa Eesti kontingendist tegutseb õppuse läbiviijate koosseisus Stavangeris. Eestist osalevad õppusel kaitseväe, kaitseliidu ja Balti kaitsekolledži kaitseväelased ja riigikantselei, kaitseministeeriumi, kaitsepolitseiameti, terviseameti ja riigi infosüsteemide ameti tsiviileksperdid.

Õppuse stsenaariumi järgi tungib Eestile kallale vaenulik suurriik. Eesti kuulutab välja sõjaseisukorra ning Põhja Atlandi nõukogu otsustab rakendada artikkel viie kollektiivkaitset, saates Eestisse kogu NATO reageerimisjõu.

Taoline stsenaarium võeti kasutusele 2012. aastal, kui seda kasutati Eestis läbiviidud NATO staabiõppusel Steadfast Juncture. Kokku on seda Eesti kaitsmise harjutamisega seotud stsenaariumi kasutatud tänaseks kümnekonnal õppusel, milles on Eesti poolt osalenud kaitseväelaste kõrval ka tsiviileksperdid.

Trident Juncture kestab 17. novembrini ja sellel osaleb ligi 1500 kaitseväelast ning tsiviileksperti paarikümnest alliansi liikmesriigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles