Hiina president kinnitas vastuseisu Taiwani iseseisvumisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping (keskel) täna Pekingis.
Hiina president Xi Jinping (keskel) täna Pekingis. Foto: SCANPIX

Hiina president Xi Jinping tuletas täna Taiwani kõrgele võimukandjale meelde Pekingi vastuseisu saare iseseisvumisele, edastas riigimeedia.

Xi kohtus täna Aasia-Vaikse Ookeani Majanduskoostöö (APEC) tippkohtumise kõrvalt Taiwani asepresidendi Vincent Siew'ga. Xi ütles Siew'le, et Hiina-Taiwani suhted peaksid põhinema «ühisel poliitilisel pühendumusel 1992. aasta konsensusele ja Taiwani iseseisvusele vastuseismisele», edastas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Hiina peab 1949. aastal kommunistide võiduga lõppenud kodusõja järel maismaast eraldunud Taiwani mässuliseks provintsiks.

Peking on kirjeldanud taasühinemist ajaloolise missioonina, mis tuleb vajadusel jõuga läbi viia.

Hiina ja Taiwan jõudsid 1992. aastal kokkuleppele, et saar ja maismaa moodustavad nö ühe Hiina, ent jätsid mõiste defineerimise vabaks.

Hiina riigimeedia on viimasel ajal süüdistanud Taipei'd tudengite värbamises Pekingi järele spioneerimiseks. Sammu nähakse karistusena Taiwani võimude algatatud juurdluse eest Pekingile saladuste lekitamises kahtlustatava endise kõrge ametniku tegevusse.

Taiwani president Ma Ying-jeou avaldas eelmisel kuul toetust demokraatiameelsetele protestidele Hiina erihalduspiirkonnas Hongkongis. Peking on nimetanud proteste ebaseaduslikuks.

Taiwani on APEC-i liige, ent Ma'l ei ole võimalik Hiina vastuseisu tõttu tippkohtumisel osaleda, mistõttu otsustas ta saata foorumile asepresidendi.

Reedel algas Pekingis APEC-i nn liidrite nädal. Ministritasandi kohtumised algasid samal päeval.

Täiskogu tuleb kokku 10.-11. novembril, mil Pekingis kohtuvad valitsusjuhid, kelle riikide arvele langeb pool maailmamajandusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles