Valvureid vägivallas süüdistanud mõrvar lootis kahjutasu saada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kurikuulus mõrvar Priit Pesur süüdistas vangivalvureid liigses vägivallas ja üritas kohtu abil kahjutasu saada, kuid tulutult.

Mullu 28. veebruaril toimus Tallinna vanglas Priit Pesuri ühest kambrist teise paigutamisel vahejuhtum, mille käigus vanglaametnikud kasutasid Priit Pesuri endale alluma sundimisel füüsilist jõudu. Kaebaja väitel tekitati talle selle tagajärjel füüsilist ja moraalset valu, mistõttu nõudis Pesur Tallinna halduskohtus vanglalt hüvitiseks 6000 eurot.

Kohus lõppeval nädalal Pesuri kaebust siiski ei rahuldanud. Kohtu hinnangul kasutati intsidendi käigus kaebaja suhtes füüsilist jõudu seaduslikul alusel, lühiajaliselt ning lähtudes otsesest vajadusest saavutada soovitud eesmärk.

2009. aasta kevadel Tartus Descartesi lütseumi juures mitut meest pussitanud ning ühe mõrvanud Pesurile ning Vladimir Hernele mõistetud vanglakaristused jäid lõplikult jõusse 2010. aasta juulis, kuna riigikohus ei võtnud siis kriminaalasja arutusele.

Julmades mõrvades süüdi mõistetud Vladimir Herne pääses mais Tartu ringkonnakohtu otusel eluaegsest vangistusest, kuna teise astme kohus otsustas maakohtus mõistetud maksimumkaristust kergendada ja määras mehele 20-aastase vangistuse. Karistuse kergendamisele vaatamata jättis ringkonnakohus jõusse Herne süüdimõistmise mõrvas, tapmiskatses, elu ohustanud tervisekahjustuse tekitamises, avaliku korra raskes rikkumises ja vangivalvuri suhtes vägivalla toimepanemise katses.

Koos Hernega kohtu all oleva Priit Pesuri süüdimõistmise mõrvas ning talle maakohtus määratud karistuse jättis ringkonnakohus muutmata. Nii tuleb Pesuril kanda koos varasema kuriteo eest mõistetud, kuid osaliselt kandmata karistusega üheksa aasta, nelja kuu ja 21 päeva pikkune vangistus.

Tartu maakohus tunnistas 2009. aasta 10. detsembril Herne süüdi mõrvas, tapmise katses, elu ohustanud tervisekahjustuse tekitamises, avaliku korra raskes rikkumises ja vägivalla toimepanemise katses vangivalvuri suhtes ning karistas teda eluaegse vangistusega.

Mõrvas süüdistatava Pesuri tunnistas kohus samuti süüdi ja karistas teda kaheksa-aastase vangistusega. Koos talle varem mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab Pesur vangis veetma üheksa aastat, neli kuud ja 21 päeva.

Eeluurimisel kogutud andmete järgi pani varem kuuel korral kohtulikult karistatud Herne esimese kuriteo toime 2008. aasta 31. detsembril Tallinnas, kui ründas üht meest ning pussitas teda mitu korda selga. Kannatanu sai eluohtlikke vigastusi, kuid meedikutel õnnestus tema elu siiski päästa.

2009. aasta kevadel haaras Herne taas noa järele, kui ta sekkus koos varem tapmise eest karistatud Pesuriga 3. märtsi hilisõhtul Tartus Descartesi lütseumi juures noormeeste sõnavahetusse. Esmalt pussitas Herne rindu noormeest, kes jäi ellu vaid tänu kiirabitöötajate operatiivsele ja oskuslikule tegutsemisele.

Seejärel hakkasid Herne ja Pesur jälitama nende eest jooksu pistnud noormehi ning Kalda teel läks taas nuga käiku. Nimelt üritasid kaks meest hullunud Hernet takistada, kuid said kurjategija noahoopidest kergeid vigastusi. Seejärel ründasid Herne ja Pesur ka kolmandat meest ning sellel ajal, kui Pesur ohvrit selja tagant kinni hoidis, pussitas Herne kannatanu külmavereliselt surnuks, tuvastas uurimine.

Politsei pidas Herne ja Pesuri vahetult pärast kuritööd kinni ning kohus võttis nad prokuröri taotlusel vahi alla.

Herne on varem kuuel korral ning Pesur kolmel korral kriminaalkorras karistatud. Pesur oli kuriteo sooritamise ajal vanglast tingimisi ennetähtaegselt vabastatud, kus ta kandis karistust samuti tapmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles