Polisario ähvardas Lääne-Sahara pärast Marokoga uuesti võitlema asuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polisario Rinde sõdurid 2008. aastal
Polisario Rinde sõdurid 2008. aastal Foto: SCANPIX

Lääne-Sahara iseseisvusliikumine Polisario Rinne ähvardas pühapäeval naasta relvastatud võitluse juurde pärast Maroko kuninga Mohamed VI lubadust jääda Lääne-Saharat «aegade lõpuni» okupeerima.

Alžeeria uudisteagentuur APS tsiteeris Polisario eestkõnelejat välisasjades Mohamed Salem Ould Saleki, kelle sõnul ei jäta rahvusvahelise kogukonna tegevusetus ja Maroko-poolne järjekindel rahvusvahelise õiguse rikkumine sahrawidle muud valikut kui «pöörduda tagasi relvastatud võitluse juurde».

Maroko annekteeris endise Hispaania koloonia 1975. aastal ning on pakkunud territooriumile laialdast autonoomiat. Rahvusvaheline kogukond Lääne-Sahart Maroko osana ei tunnusta.

Alžeeria toetusega Polisario võitleb sahrawi rahva õiguse eest korraldada enesemääramisreferendum.

Mohamed VI ütles neljapäeval Lääne-Sahara annekteerimise 39. aastapäeval, et «Maroko jääb Saharasse ja Sahara jääb Marokole aegade lõpuni».

Polisario ei ole nõus Rabati ettepanekuga laialdaseks autonoomiaks ning pidas 1991. aasta ÜRO vahendatud relvarahuleppeni Maroko vastu ligi 15 aastat sissisõda.

Tüli Lääne-Sahara üle on peamine pingeallikas Alžeeria ja Maroko vahel, kelle ühine piir seisab suletuna juba kaks aastakümmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles