Poliitikud taunisid Laaneotsa sõnavõttu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), Keskerakonna kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhtpoliitikud taunisid Reformierakonda astunud kaitseväe endise juhataja, erukindral Ants Laaneotsa sõnavõttu, kus ta kritiseeris riigikaitse arengukava aastateks 2013–2022 ning nimetas kaitseväe praegust juhatajat, kindralmajor Riho Terrast IRLi marionetiks.

Eelmise valitsuse kaitseminister, praegu opositsiooni kuuluva IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles täna opositsioonifraktsioonide nimel peaministrile arupärimist esitades, et tegu on nii Eesti poliitilises kultuuris kui Euroopa demokraatliku tsiviilkontrolli arusaamade järgi pretsedenditu avaldusega. «See on koht, kus me peame eriti praeguses julgeolekuolukorras otsima meid ühendavat, mitte lõhestavat ühisosa, eriti riigikaitse pikaajaliste eesmärkide elluviimisel,» lausus ta riigikogus.

Seetõttu peab peaminister Taavi Rõivas andma Reinsalu sõnul hinnangu nii süüdistustele, mille eesmärk on tema sõnul kiskuda kaitsevägi ja selle juhataja parteipoliitilisse ja valimiseelsesse võitlusse, kui ka väitele, otsekui oleks kehtiva riigikaitse arengukava sõjaline osa lollus. «Me peame hoidma seda ühisosa, mis on olnud eri aastatel ja valimistel erakonnapoliitika ülene,» ütles Reinsalu, kelle sõnul peab samuti olema välistatud Eesti kaitseväe tõmbamine parteipoliitikasse ja kasutamine valimiskampaanias.

Opositsioonilise Keskerakonna aseesimees ja riigikogu fraktsiooni juht Kadri Simson ütles partei teatel, et Terrase senine käitumine ei ole jätnud kuidagi muljet, et ta oleks oma tegemistes või sõnavõttudes mõjutatud, küll aga on oma poliitilist meelsust selgelt väljendanud Laaneots. «Ilmselt tulebki tema väljaütlemiste tagamaid vaadata kui poliitilise kasu kogumist,» lausus ta.

Simson märkis, et kui Laaneotsal oleks Terrase suhtes tõsisemaid kahtlusi, pidanuks ta neid väljendama varem, näiteks siis, kui Terras kinnitati ametisse. Seda endine kaitseväe juhataja tema sõnul aga ei teinud.

«Laaneotsa hinnang tänasele kaitseväe juhatajale ning Reformierakonna kannapööre kutselise palgaarmee toetamisel kannab selget püüdu Eesti kaitsevõime valimiseelseteks plusspunktideks konverteerida. Oleme üheskoos esitanud peaminister Taavi Rõivasele vastavasisulise arupärimise ning loodan, et Laaneotsa väljakäidu ei ole Reformierakonna juhtliini arusaam kaitseväes toimuvast,» lisas Simson.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, kaitseminister Sven Mikser ütles täna rahvusringhäälingu raadiouudistele, et Eesti riigikaitse üks tugevus on lisaks kaheprotsendilistele kaitsekulutustele olnud ka see, et riigikaitsest ja julgeolekupoliitikast ei tehta poliitilist peenraha või valimiskampaania objekti. «Väga kahetsusväärne on, et endine kaitseväe juhataja, erukindral ja nüüd värske poliitik sellisel viisil süüdistusi pillub,» ütles ta ERRi uudisteportaali teatel.

Mikser ütles samuti, et ootab peaministrilt selget sõnumit selle kohta, millist kindralit tema kuulab ja usaldab. «On oluline, et peaminister saadaks selge sõnumi, et ta usaldab ametisolevat kaitseväe juhatajat, ja annaks selge hinnangu ka sellele, mida tema värske erakonnakaaslane valimiskampaania tuhinas on välja öelnud,» lausus Mikser.

Laaneots ütles täna pärastlõunal Reformierakonna pressiesindaja teatel oma sõnavõttu selgitades, et on sadade inimestega arutanud plaane, kuidas Eesti julgeolekut veelgi paremini tagada. «Ehkki oma viimases esinemises märkisin meie kaitseministeeriumi head tööd NATO liinis, positiivseid arenguid Kaitseliidus, relvastuse ja varustuse hangetes, kaitseväe üksuste väljaõppes, siis sellest arutelust rebiti välja noodid, milles isiklikult näen, et võiksime olla veel paremad,» märkis ta.

Laaneots kinnitas, et tema «kriitika ei olnud ei olnud mõeldud isikutele ning asi pole Riho Terrases». «Ma ei soovi vähendada kaitseväe ja Riho Terrase autoriteeti. Ma leian, et me ei peaks kaklema omavahel, vaid meie potentsiaalne vaenlane on mujal – idapiiri taga,» ütles ta.

Eelmisel neljapäeval märkis ta Reformierakonna julgeolekustrateegia esitlusel Tabasalus, et riigikaitse arengukava otsuse pressis läbi IRL. «Ehkki kaks korda julgeolekukomisjonis seletasin ära, näitasin slaide. Ma võin teile ka näidata, mis need vead seal sees on, terve ettekanne on selle kohta olemas. Näitasin ära, ikka jonn, vennikesed noored ajasid seda peale. Terras toetas, sest ta on marionett seal mingil määral, ja nii tehtigi see lollus, mis on praegu nii-öelda ellu viidud,» ütles Laaneots eelmisel nädalal.

Järgmised riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles