Aasta ohvitseriks valiti Ämari lennubaasi ülem

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaasi ülem Rauno Sirk
Ämari lennubaasi ülem Rauno Sirk Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseväe juhataja kindralmajor  Riho Terras annab täna õhtul koos Riigikaitse Edendamise Sihtasutusega kaitseväe 96. aastapäeva kontserdil Estonia kontserdisaalis üle aasta ohvitseri ja aasta allohvitseri preemia.

Sel aastal saab aasta ohvitseri tiitli ja preemia lennubaasi ülem kolonelleitnant Rauno Sirk ning aasta  allohvitseri tiitli ja preemia 1. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni pataljoniveebel vanemveebel Renzo Rajaste. 3200 euro suurust preemiat annab välja Riigikaitse Edendamise Sihtasutus.

«Leian, et tublisid inimesi peab tunnustama oluliselt rohkem, kui see Eestis kombeks on,» ütles ettevõtja ja major (reservis) Toomas Luman, kes on aasta ohvitseri ja allohvitseri valimise idee üks autoreid. «Kaitsevägi on hierarhiline süsteem, kuid selle tunnustuse teeb eriliseks see, et kandidaate tiitlile saab esitada igaüks ning ka valiku teeb komisjon. Selle tunnustuse pälvimine ei käi hierarhilist rada pidi ning seetõttu see ilmselt ka nii hinnatud on.»

Aasta ohvitseri tiitli pälvinud kolonelleitnant Rauno Sirk on kaitseväes teeninud 23 aastat. Ta on lõpetanud Eesti riigikaitse akadeemia ning täiendanud end erineva taseme õhuväe kursustel Ameerika Ühendriikides. Muu hulgas on ta teeninud Tartu üksik-jalaväepataljonis, õhuseiredivisjonis ja erinevatel ametikohtadel õhuväes ning sõjalise esindaja asetäitjana NATO Euroopa liitlasvägede peakorteri juures. Kolonelleitnant Sirk on Kotkaristi IV klassi teenetemärgi kavaler.

Kolonelleitnant Sirki kandidatuuri esitanud kaasvõitlejate sõnul suudab Ämari lennubaas praegu võõrustada NATO õhuturbemissiooni just tänu kolonelleitnant Sirki erakordsete juhiomaduste ja jäägitu pühendumuse tõttu teenistusele ja üksusele. Kolleegid lisavad, et tiitli omistamine lennubaasi ülemale oleks sümboolseks tunnustuseks kogu lennubaasi koosseisule.

Aasta allohvitser vanemveebel Renzo Rajaste on kaitseväes teeninud neliteist aastat. Ta on teeninud jaoülema, rühmavanema, patareiveebli, suurtükiväekooli veebli ja pataljoni tagalasektsiooni allohvitseri ametikohtadel. Vanemveebel Rajaste on osalenud kolmel välisoperatsioonil, ühel korral Kosovos ja kahel korral Afganistanis jalaväekompanii koosseisus. Tema teeneid on tunnustatud näiteks kaitseministeeriumi hõberinnamärgi ja kaitseväe maaväe allohvitseri hõberistiga.

Kolleegide sõnul võib vanemveebel Rajastet pidada uue põlvkonna allohvitseriks ja kaitseväe allohvitseride raudvaraks - inimeseks, kes teab vastuseid kõikidele teenistust puudutavatele küsimustele, kes aitab alati jõu ja nõuga ning kellele võib ohvitser alati loota ja kindel olla.

Kaheksandat korda üle antavad preemiad on suurim eraalgatuslik tunnustus kaitseväelastele ja kaitseliitlastele. Vastavalt statuudile valitakse igal aastal üks ohvitser ja allohvitser, kes saavad aunimetuse koos rahalise ergutusega. Ettepanekuid oma kolleegide, ülemate, alluvate hea teenistuse tunnustamiseks võib teha iga kaitseväelane.

Kaitseväe 96. aastapäeva puhul on täna kell 16 kaitseväe kalmistul oikumeeniline välijumalateenistus, kus  kaitseväe juhataja, väeliikide ja Kaitseliidu ülemad ning üliõpilasorganisatsioonide esindajad asetavad pärjad Eesti eest langenute mälestuseks ning õhtul on aastapäeva pidulik kontsert Estonia kontserdisaalis.

Riigikaitse Edendamise Sihtasutus on asutatud Eesti Vabariigi ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poolt 2004. aasta juunis. Sihtasutuse idee algatasid reservohvitserid ja ettevõtjad major Toomas Luman ja major Neinar Seli. Sihtasutuse eesmärk on lisaks kaitseväelaste tunnustamisele kaitseväe ja Kaitseliidu infotehnoloogilise varustatuse ja väljaõppe toetamine ning isikkoosseisu üldharidusliku ning infotehnoloogilise haridustaseme tõstmisele kaasaaitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles