Piltuudis: Holland mälestab Ukraina lennukatastroofi ohvreid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennu MH17 hukkunud reisijate lähedased kogunesid möödunud nädalal Hollandis mälestusteenistusele.
Lennu MH17 hukkunud reisijate lähedased kogunesid möödunud nädalal Hollandis mälestusteenistusele. Foto: SCANPIX

Hollandis mälestati täna neid 298 inimest, kes hukkusid juulis Ida-Ukraina kohal alla tulistatud Malaisia reisilennukis.

Hollandis ja riigi välisesindustes heisati täna leinalipud, Amsterdamis peetud mälestustseremoonial osales 1600 inimest, teiste seas hukkunute omaksed, kuningas Willem Alexander, kuninganna Maxima ja peaminister Mark Rutte.

«Mis oleks olnud, kui koolivaheaeg oleks alanud päeva võrra hiljem? Mis oleks olnud, kui lennuk oleks hilinenud? Mis oleks, kui ma ärkan üles ja saan aru, et see kõik on vaid unenägu?» ütles peaminister tseremoonial. «Kuid paraku see nii ei ole. On vaid karm reaalsus ja 298 hukkunut. Kuid kedagi neist ei unustata, kaunid, soojad ja liigutavad mälestused jäävad igaveseks alles.»

Mälestustseremoonia algas kell 13.00 kohaliku (14.00 Eesti) aja järgi Amsterdami RAI kongressikeskuses ning kanti üle raadios ja televisioonis. Mälestustalitusel loeti ette kõigi 17. juuli katastroofis hukkunute nimed ning süüdati 298 küünalt. Alanud suvevaheaja tõttu oli Amsterdamist Kuala Lumpuri suundunud lennukis palju lapsi, kelle klassikaaslased tõid küünalde vahele lilli.

Ukraina ja lääneriigid usuvad, et Malaisia lennufirma Malaysia Airlines Boeing 777 tulistasid alla venemeelsed separatistid, kes kasutasid lennuki allatulistamiseks Venemaa varustatud BUK pind-õhk-tüüpi raketti. Moskva eitab süüdistusi.

Lennuõnnetuse ohvrite seas oli 17 riigi kodanikke. Holland kaotas katastroofis 193 kodanikku. Seni on tuvastatud 289 hukkunu säilmed ja Hollandi välisminister Bert Koenders hoiatas laupäeval, et mõnede ohvrite säilmeid ei pruugita kunagi leida.

Hollandi uurijate septembris avalikustatud raporti kohaselt tabas reisilennukit mitu «kõrgenergeetilist» objekti, kuid ei asetanud süüd ühelegi osapoolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles