Kataloonia hääletusel toetas üle 80 protsendi osalenutest iseseisvust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuse pooldajate lipp täna Barcelonas.
Kataloonia iseseisvuse pooldajate lipp täna Barcelonas. Foto: SCANPIX

Eile Kataloonias korraldatud sümboolsel iseseisvusreferendumil toetas 80,76 protsenti 2,3 miljonist osavõtnust iseseisvust, teatas täna Hispaania autonoomse piirkonna valitsus.

Hääletajatel paluti vastata kahele küsimusele. Esimene neist oli: «Kas te tahate, et Kataloonia oleks riik?". Jaatava vastuse korral küsiti: «Kas te tahate, et see riik oleks iseseisev?»

Kui loetud olid kõik Kataloonias antud 2 305 290 häält, oli 1,86 miljonit inimest andnud jaatava vastuse nii esimesele kui teisele küsimusele, seisis Kataloonia valitsuse avalduses.

10,7 protsenti ehk 246 666 oli andnud jaatava vastuse esimesele küsimusele, kuid eitava teisele, ning veel 4,54 protsenti ehk 104 660 inimest andis mõlemale küsimusele eitava vastuse.

Tulemused ei kajasta veel välismaal hääletanud 13 573 inimese hääli.

Kataloonia viis hääletuse läbi hoolimata Hispaania keskvalitsuse ägedast vastuseisust ning eirates konstitutsioonikohtu otsust hääletus üldse ära jätta.

Ametlikke valijanimekirju ei olnud, kuid Kataloonia valitsus ütles, et hääletusõigus oli 5,4 miljonil katalaanil ja elamisloaga välismaalasel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles