Rõivas: poliitikud ei peaks tegelema Laaneotsa ja Terrase vastandamisega

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Sander Ilvest

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas leiab, et riigikaitse teemadel peab olema ühiskonnas tasakaalukas arutelu ning selle asemel, et tegeleda erukindral Ants Laaneotsa ja kaitseväe juhataja Riho Terrase vastandumisega, peaksid poliitikud keskenduma sisulistele küsimustele.

Rõivas kirjutas Facebookis, et nii valitsus kui Reformierakond toetavad uuenduste elluviimist kaitseväes, sealhulgas riigikaitse arengukava ning riigikaitse seaduse eelnõu. «Ma hindan väga kõrgelt ka kaitseväe juhataja Riho Terrast ning pean põhjendamatuks uudiseid, mis tema autoriteeti küsimuse alla seavad,» märkis peaminister.

Rõivas ei nõustu aga nende poliitikutega, kes leiavad, et riigikaitse teemadel ei tohi ühiskonnas arutelu olla. Peaminister leiab, et arutelu tohib ning isegi peab olema, sest Eesti riigi kaitsmine on kõigi ühine asi.

«See arutelu peab olema soliidne ja tasakaalukas ning poliitikud ei peaks tegelema mitte Laaneotsa ja Terrase vastandamisega, vaid keskenduma sisulistele küsimustele. Ei tasu unustada, et võimalikud vaenlased on mujal, teisel pool riigipiiri,» sõnas Rõivas.

«See, et kindral erus Ants Laaneots on riigikaitse arengukava osade punktide suhtes olnud kriitiliselt meelestatud, ei tohiks olla kellelegi uudis. Ta on oma seisukohti avaldanud ka varem ning need põhinevad tema kogemustel ja tööl endise kaitseväe juhatajana, mitte Reformierakonna liikmena,» kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Rõivas hindab enda sõnutsi kõrgelt nii sõnavabadust kui arvamuste paljusust ning ootab sama ka teistelt. «Austagem teineteise seisukohti ka siis, kui me nendega ei nõustu.»

Hiljuti Reformierakonaga liitunud erukindral Ants Laaneots ütles möödunud neljapäeval rakonna julgeolekustrateegia esitlusel Tabasalus, et riigikaitse arengukava otsuse pressis läbi IRL. «Ehkki kaks korda julgeolekukomisjonis seletasin ära, näitasin slaide. Ma võin teile ka näidata, mis need vead seal sees on, terve ettekanne on selle kohta olemas. Näitasin ära, ikka jonn, vennikesed noored ajasid seda peale. Terras toetas, sest ta on marionett seal mingil määral, ja nii tehtigi see lollus, mis on praegu nii-öelda ellu viidud,» ütles Laaneots möödunud nädalal.

Nii Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), Keskerakonna kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhtpoliitikud taunisid täna Laaneotsa sõnavõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles