Raidma astus kaitsekomisjoni esimehe kohalt tagasi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Raidma
Mati Raidma Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eelmisel nädalal keskkonnaministri kandidaadiks nimetatud reformierakondlane Mati Raidma teatas täna parlamendi riigikaitsekomisjoni esimehe kohalt lahkumisest, uue esimehe saab komisjon tõenäoliselt neljapäeval.

Seaduse kohaselt valitakse parlamendikomisjoni esimees ja aseesimees üheaegselt salajasel hääletusel. Praegu on riigikaitsekomisjoni aseesimees varem opositsioonilisse Keskerakonda kuulunud, kuid sügisel samuti opositsiooni kuuluvasse Isamaa ja Res Publica Liitu astunud Aivar Riisalu. Esimehe kandidaadiks esitab Reformierakond varem nii rahandus- kui kaitseministrina töötanud Jürgen Ligi.

Algul rahanduskomisjoni liikmeks kinnitatud, kuid seejärel riigikaitsekomisjoni üle viidud Ligi ütles eelmisel neljapäeval Postimehele, et rahanduskomisjon tähendab talle ainult enda algatuste vormistamist ja seepärast tundub hea mõte värskendada oma sidemeid riigikaitsega ning suurendada ka vastutust, kandideerides komisjoni esimeheks. «Kohe on menetleda ka riigikaitseseadus, mille vajalikkust sai märgitud juba kaitseministrina aastatel 2005–2007,» lausus ta ja lisas, et see periood oli tema poliitikukarjääri emotsionaalsemaid ja murrangulisemaid aegu.

Ligi sõnul oli süsteem täis vastuolusid nii asutuste, isikute kui seaduste vahel ning neid polnud julgetud asuda ebapopulaarsete konfliktide kartuses tõsiselt lahendama. «Mul oli õnn ja valmisolek need lahingud ära pidada ning sealtpeale on riigikaitse saanud areneda rahumeelselt: põhjalikult on paranenud infovahetus ja koostöö, seadusandlus kuni põhiseaduseni, personal, organisatsioonid. Kaitsekulusid sai tookord tõstetud aastaga 32 protsenti ning paar aastat hiljem täitsime juba kahe protsendi lubaduse,» rääkis ta eelmisel nädalal.

Seda, et tehtud sai õigeid asju, on Ligi sõnul hiljem kinnitanud ka tema poliitilised oponendid ning vastuolud elavad edasi pigem netikommentaarides.

Valitsuse koosseisus ilmselt tuleval nädalal tehtavad muudatused tingis üheksa ja pool aastat välisministrina töötanud Urmas Paeti otsus asuda endise peaministri ja nüüdse Euroopa Komisjoni asepresidendi Andrus Ansipi asendusliikmeks Euroopa Parlamendis. Paeti vabastas president ametist eelmisel esmaspäeval.

Kaks päeva hiljem kiitis Reformierakonna juhatus heaks peaminister Taavi Rõivase ettepaneku esitada uueks välisministriks senine keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ning tema asemel uueks keskkonnaministriks riigikaitsekomisjoni kauaaegne juht Mati Raidma. Ministrite ametisse nimetamiseks plaanib Rõivas presidendile ettepaneku teha 17. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles