USAsse ja Kanadasse saabus ootamatult talv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumetormis mees ja koer USAs Minnesotas St. Paulis
Lumetormis mees ja koer USAs Minnesotas St. Paulis Foto: SCANPIX

Kanada osadele aladele ja USA keskläände saabus ootamatult talv ning temperatuur langes  kiiresti 20 – 30 kraadi võrra.

Ilmaennustuslehekülje Accuweather andmetel on on selle jaheduse põhuseks kaugel Vaiksel ookeanil varem möllanud ja Jaapanist möödunud orkaan Nuri.

Orkaan Nuri jõudis Alaskasse ning lõi sealsed ilmaolud segamini pannes põhjast jaheda õhumassi liikuma nii Kanada kui USA suunas.

Jahedus ja lumi on jõudnud isegi nii kaugele lõunasse nagu Texas. Florida ja California aga pääsesid külmalainest ning seal on ikka üle 20 soojakraadi.

Külma ilmaga kaasnesid mitmel pool lumetormid. Minnesotas, Põhja- ja Lõuna-Dakotas, Wisconsinis ja Michiganis on jätkuvalt tugevad lumesajud.

USA meteoroloogide andmetel võib selle nädala teisel poolel temperatuur hakata langema ka idarannikul. Sellega kaasnevad samuti lumesajud.

Mitmetes paikades jäeti lumetormi tõttu lende ära ning teedel tekkisid ummikud. Politsei andmetel kaotas karmide teeolude tõttu elu paar inimest.

Ootamatu lumega piirkondades on läinud hästi müügiks lumelabidad  ja –sahad.

Kanadas Calgarys oli enne külma saabumist 50 viimase aasta kõige soojem sügis. Kui seal on oktoobris keskmine temperatuur tavaliselt 5,2 kraadi, siis nüüd oli 8,3 kraadi.

Külma õhumassi saabumisega langes temperatuur seal 15 soojakraadilt 32 kraadi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles