HS: soomlasi hoidis Jeemenis pantvangis austraallasest džihadist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leila ja Atte Kaleva Helsingis peetud pressikonverentsil 2013. aasta mais, kus nad rääkisid pantvangidraama tagamaadest.
Leila ja Atte Kaleva Helsingis peetud pressikonverentsil 2013. aasta mais, kus nad rääkisid pantvangidraama tagamaadest. Foto: SCANPIX

Jeemenis pantvangis olnud soomlastest abielupaari salaja kaasa võetud džihadisti juuksekarv kinnitas, et üheks neid röövinud isikuks oli moslemiks hakanud Austraalia kodanik Christopher Havard (27).

Ajalehe Helsingin Sanomat andmetel tehti mehe isik kindlaks rahvusvahelise koostöö käigus, millega oli seotud juuksekarv ja üle maailma laiali saadetud DNA-analüüsi tulemused.

Terrorirühmitusse Al-Qaeda kuulunud Havard tapeti 19. novembril 2013 Ida-Jeemenis korraldatud õhurünnaku ajal. Ta viibis autos, mida tabas rakett.    

Atte ja Leila Kaleva rööviti Sanaa ühest elektroonikapoest 21. detsembril 2012. Lisaks võtsid maskides mehed pantvangi soomlaste austerlasest sõber Dominik Neubauer. Intsident põhjustas laialdast rahvusvahelist kõmu, oma maa kodanike pantvangistamise asjaolusid käisid Jeemenis uurimas nii Austria kui Soome kõrged riigiametnikud. Kolmik pääses vabadusse neli ja pool kuud hiljem.  

Kalevad rääkisid Helsingin Sanomatele antud intervjuus, et üks neid valvanud meestest rääkis inglise keelt austraalastele iseloomuliku aktsendiga. Neil õnnestus saada oma valdusesse pikki juukseid kandnud mehe juuksekarv. «Andsime poole juuksekarvast austerlastele ja hiljem teise poole soomlastele,» rääkis Atte Kaleva.  

Eri riikide ametnikel oli andmeid ja tõendeid Jeemenisse väidetavalt inglise keelt õpetama läinud Havardi kohta. Tõenäoliselt oleks tema kui pantvangidraamas osalenud mehe isik tehtud kindlaks ka ilma Kalevate toodud juuksekarvata, kuid just see  kinnitas oletusi.

«Oleksin tahtnud, et Havard oleks võetud kinni elusalt ja viidud kohtu ette. Kuid ta oli ohtlik inimene ja seetõttu on maailm ilma temata veidi parem,» ütles Atte Kaleva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles