NATO kinnitas Vene vägede liikumist Donbassi ja Krimmi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Philip Breedlove
Kindral Philip Breedlove Foto: SCANPIX

NATO ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) käsutuses olevad tõendid näitavad, et Venemaa jätkab lahingutehnika ja muude sõjaliste veoste viimist Ukraina Donbassi aladele, teatas NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip Breedlove.

Raadiojaam Vaba Euroopa edastas teisipäeval Breedlove´i sõnu, et «see on viimastel päevadel kordunud».

Breedlove avaldas muret selle üle, et relvarahu on jäänud vaid paberile ning vägivallatase suureneb selles piirkonnas päev-päevalt.

Samuti kinnitas NATO kindral, et Venemaa paigutab annekteeritud Krimmi relvastust, mis on võimeline kandma tuumalaenguid.

«NATOl puuduvad andmed, kas sellised lõhkelaengud on olemas, kuid tuumamissiooni teostada võiv relvastus on juba Krimmis kohal,» täpsustas ta

Samuti ütles Breedlove, et Ukraina piiri lähistel asub endiselt umbes kaheksa Vene armee pataljoni.

Ukraina kontaktgrupi osapooled - Ukraina, separatistid, Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) - allkirjastasid 5. septembril Minskis relvarahu. Kaks nädalat hiljem allkirjastati relvarahu jõustamise memorandum, ent sõjategevus ei ole Ida-Ukrainas sellest hoolimata peatunud.

Minski lepete kohaselt peaksid sõdivad pooled muuhulgas lõpetama kõigi relvade kasutamise ning lepped näevad ette vaenupoolte vahele kuni 30 kilomeetri laiuse demilitariseeritud puhvertsooni loomist.

Venemaa okupeeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare veebruari lõpus ja märtsi alguses ning liidendas selle märtsi keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles