Rootsi kiirabitöötajad tahavad «märuliparameedikute» üksusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kiirabi- ja politseimasinad
Rootsi kiirabi- ja politseimasinad Foto: SCANPIX

Kui Rootsi parameedikute ametiühing saab oma tahtmise, siis tulevikus on selle riigi osades kiirabimasinates peale vajaliku meditsiinilise varustuse ka kaitsekiivrid, kuulivestid ja gaasimaskid.

Kiirabitöötajate ametiühingu juht Henrik Johansson on sel teemal mitmes väljaandes sõna võtnud, kaasa arvatud Svenska Dagbladet ja Dagens Medicin.

«Parameedikutel tuleb aina enam kriisiolukordades töötada. Nad on kogenud nii tulistamist kui ka noarünnakuid. Parameedikute töö on aina ohtlikum,» teatas juht.

Ta tõi näite, et sel kevadel tulistati Stockholmis kiirabimasinat.

Parameedikut nõuavad juurdepääsu ka politseiregistrile, et nad saaksid informatsiooni isikute kohta, keda kahtlustatakse vägivallas või relvade kasutamises.

Johansson lisas, et kiirabi on tihti esimesena sündmuskohal ning sageli puudub neil olukorrast ülevaade.

«Parameedikud ei saa inimelusid päästes oodata politseid olukorda kontrollima. Politsei ootamine võib tuua kaasa inimelude kaotusi,» jätkas juht.

Parameedikute organisatsioon nõuab, et kiirabis loodaks niinimetatud taktikalised üksused, mis tulevad toime väga ekstreemsetes olukordades ning neil oleks olemas vajalikud kaitsevahendid nagu politseil.

Johansson ei täpsustanud kui palju selliseid «märuliparameedikute» üksusi vaja oleks.

«Meie miinimumnõudmiseks on, et parameedikud saaksid vähemalt kuulivestid ja kaitsekiivrid,» lisas asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles