Toll tabas poole aastaga poolsada korda posti teel tellitud uimastit

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Posti teel tellitud MDMA.
Posti teel tellitud MDMA. Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad avastasid esimesel poolaastal postisaadetistest kokku 47 korral keelatud narkootilisi ja psühhotroopseid aineid, mullu samal ajal oli avastusi 97.

Enim konfiskeeriti marihuaanat, amfetamiini ja selle analooge, teatas  MTA pressiesindaja.

Lisaks tuvastasid ametnikud 10 juhtumit, kus maale üritati tuua uusi, veel keelatud ainete nimekirja kandmata narkootilisi aineid.

Ainete peitmise ja pakkimise viisid on MTA uurimisosakonna narkotalituse juhataja Urmet Tambre sõnul jäänud praktiliselt samaks, kuid narkootiliste ainete tellimise katsete arvu ja tellitavate ainekoguste vähenemine on märk sellest, et inimesed saavad aru selle teo keelatusest.

Internetist tellitakse posti teel ka palju kanepiseemneid, eriti kevaditi. Nende puhul uurib amet seemnete tellimise eesmärke ja kui on alust kahtlustada, et tellimise eesmärk on ebaseaduslik kanepi kasvatamine, siis satuvad ka seemnete tellijad ametnike huviorbiiti.

Tambre juhib tähelepanu sellele, et uuest aastast muutuvad karistused posti ja kulleriga narkootiliste ja psühhotroopsete ainete tellimise eest karmimaks. «Iga avastatud juhtum toob kaasa menetluse ja kui varem oli suure koguse narkootilise aine tellimine tegu, mille eest määrati karistuseks rahaline karistus või kuni 5 aastane vangistus, siis alates uuest aastast on karistus sama teo eest vangistus 1-10 aastani,» selgitas Tambre.

Näiteks septembri keskel leiti rahvusvahelisest postisaadetisest kilekott beežika kristalse ainega, mis reageeris positiivselt ecstasy kiirtestile. Ekspertiis näitas, et tegemist oli MDMAga ehk ecstasyga, mille kogumass oli 21,2 grammi. Tegemist on suure kogusega, sest juba 1,4 grammist piisab narkojoobe tekitamiseks 10 inimesele.

Tambre sõnul unustatakse hõlputulu lootuses tihti võimalikud tagajärjed. «Kasumi teenimise joovastus möödub reeglina kähku ja asendub kaua kestva range karistuse kibedusega. Keelatud ainete käitlemisel, olgu selleks kasvõi ainult posti teel oma tarbeks tellimine, jõutakse varem või hiljem MTA või politsei- ja piirivalveameti tähelepanu alla, selles pole kahtlust,» rääkis Tambre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles