Soome elamisluba omanud mees mõisteti Somaalias surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia kaart
Somaalia kaart Foto: SCANPIX

Somaalia võimud mõistsid surmanuhtluse Soomes alalist elamisluba omanud somaallasele ja  Soome üritab nüüd teha kõik, et kohtuotsust täide ei viidaks.

Somaalia uudisteportaal Mareeg kirjutas eelmisel nädalal, et mees lõi Muqdisho ühes mošees üliõpilasel pea otsast ära. Intsident leidis aset 13. oktoobril, vahendas Helsingin Sanomate võrguväljaanne.   

Banaadiri kriminaalkohus mõistis 44-aastase mehe surma 4. novembril. Kohaliku meedia andmetel väitis ta, et valis ohvri välja juhuslikult.  

Süüdimõistetu elas varem Kanadas, siis kolis Soome ja läks selle aasta alguses Somaaliasse.

Soome välisministeerium sai juhtunust teada 7. novembril. Kuigi kohtuotsuse aluseks olnud süüdistus on tõsine, üritavad Soome ametnikud hoida selle täideviimist ära.

«Me aitame teda konsulaarteenuste seaduse raames nii nagu ükskõik millist teist Soome kodanikku,» kinnitas välisministeeriumi konsulaarteenuste osakonna juhataja kt Jussi Tanner. «Soome on surmanuhtluse täideviimise vastu, me peame seda inimõiguste tõsiseks rikkumiseks.»    

Tanneri sõnul on Soome ametnikeni jõudnud info toimunust vastukäiv. «Eri allikatest saadud tervikpildi põhjal ei saa olla päris kindel selles, mida on juhtunust kirjutatud Somaalia meedias.»

Süüdimõistetu on elanud Soomes pikka aega, kuid midagi enamat välisministeerium ei kommenteerinud.

Juhtunu on suhteliselt erakordne, sest Soome välisministeeriumisse pole vähemalt kümne aasta jooksul tulnud teateid surmanuhtluse määramisest Soome kodanikele või Soomes alalist elamisluba omavatele inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles