Vaher: politsei suur töökoorumus on kuhjunud aastatega

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: Peeter Langovits

Eelmise siseministri Ken-Marti Vaheri sõnul on politsei suur töökoormus kuhjunud aastatega ning kuigi politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaher on suutnud sisemiste ümberkorraldustega organisatsiooni vee peal hoida, vajab PPA hädasti lisaraha.

Vaheri sõnul on viimastel aastatel tehtud politsei, kohtute ja prokuratuuri töökoormuse vähendamiseks palju - tehtud palju sisemisi ümberkorraldusi, tõstetud ressurssi tugifunktsioonidelt ümber eesliinile, võetud kasutusele kiirmenetlusi, rakendatud elektroonilist välimenetlust ja uusi infotehnoloogilisi lahendusi ning vähendatud dubleerimist ja tarbetut bürokraatiat.

«Uue peadirektori Elmar Vaheri tugeval juhtimisel on muutunud olukord järjest paremuse poole, kuid teha on veel palju. Sellesse ühendameti eelsesse aega aga, kust politsei tuleb, ei peaks küll keegi tahtma minna tagasi. Pigem on tegu paljude aastatega kuhjunud probleemide lahendamisega, mis kahjuks võtab aega. Isikkoosseisude vähenemine on aastate jooksul toimunud ikkagi niinimetatud staabis ja tugiosakondades ning see on olnud õige suundumus,» ütles Vaher Postimehele.

Tema sõnul tuleb kindlasti suunata sisejulgeolekusse täiendavat ressurssi ja see võitlus rahastamise üle on riigieelarve koostamisel igal aastal olnud tuline. Politsei sai pärast majanduslangust esmakordselt palgatõusu 2013. aastal ja see on jätkunud ka tänavu.

«Aastatel 2011-2014 sai politsei- ja piirivalevamet (PPA) juurde ligi 15 miljonit eurot palgarahaks, näiteks kriminaaluurijate ja piirkonnapolitseinike keskmine palk on viimase kolme aastaga kasvanud ligi 25 protsenti. 2013. aastal alustatud PPA sisemiste ümberkorraldustega, millega tõmmatakse koomale üldjuhtimist ja tugiteenuseid, viiakse selle aasta lõpuks miinimumpalk PPAs vähemalt 900 euroni. Need näited iseloomustavad positiivseid arenguid, kuid teha on veel palju ja on selge, et sisejulgeolek vajab täiendavat rahastamist,» ütles Vaher.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Vaheri sõnul on kahetsusväärne, et Reformierakonna juhitud ajutine valitsus näeb 2015. aasta riigieelarves sisejulgeoleku valdkonna palgafondide kasvu väiksemana kui 2014. aastal.

«Tegemist on taandarenguga ja see tähendab ka sisejulgeoleku nõrgendamist. Politseid hoiab sisuliselt vee peal eelmisel aastal alustatud struktuursed muudatused PPAs, mis võimaldavad sisemiselt tõsta tugiteenustelt ja administratsioonist rahalisi vahendeid ümber eesliinile ehk uurijatele, korrakaitsjatele ja piirivalvuritele. Kuid sisemistel muudatustel tulevad ühel hetkel ette selged piirid ja sisemiselt ümbertõstetava rahaga organisatsiooni kaua edasi ei vii,» ütles Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles