Vene sõjalennuk lendas Balti õhuruumi lähedal

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene transpordilennuk Iljušin
Vene transpordilennuk Iljušin Foto: SCANPIX

Hollandi kaitseministeerium teatas täna, et Vene transpordilennuk sisenes eile hilisõhtul Eesti ja Leedu õhuruumi, kuid lükkas hiljem selle info ümber. Ka Eesti ja Leedu kaitseväe esindajad ütlesid, et Vene sõjalennuk ei sisenenud kummagi Balti riigi õhuruumi.

Hollandi kaitseministeeriumi esialgses pressiteates oli kirjas, et Vene õhusõiduk rikkus Eesti ja Leedu õhupiiri. Hiljem teatati meediale, et Venemaa lennuk lendas küll Balti õhuruumi lähedal, kuid ei rikkunud õhupiiri.

Poolas baseeruvad hävitajad saadeti tuvastama transportlennukit Iljušin, kui see võttis suuna Balti õhuruumi poole. Hävitajad eskortisid mõnda aega õhusõidukit, mis liikus Kaliningradi poole.

Venemaa kaitseministeerium eitas hollandlaste väidet ja ütles, et nende transpordilennuk oli teel Pihkvast Kaliningradi oblastisse ning viibis terve aja rahvusvahelises õhuruumis, vahendas uudisteagentuur TASS.

Kaitseväe peastaabi pressiesindaja Arvo Jõesalu lausus Hollandi esialgse teate kohta, et hävitajad võisid tuvastuslennu teha, aga kindlasti ei vasta tõele Eesti õhupiiri rikkumine.

Leedu kaitsevägi teatas kohaliku meedia vahendusel, et Hollandi hävitajad lendasid Vene transpordilennukit tuvastama. Vene õhusõiduk polnud esitanud lennuplaani ning lendas Balti riikide õhuruumide lähedal. Samas rõhutati, et Vene sõjalennuk ei sisenenud kordagi Leedu õhuruumi.

Möödunud kuul teatas NATO, et tänavu on liikmesriigid pidanud rohkem kui sajal korral saatma hävitajad Vene lennukeid tuvastama. Möödunud aastal oli see arv kolm korda väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles