Kerry: sündis kokkulepe juutide ja palestiinlaste pingete maandamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär John Kerry Ammanis Jordaanias.
USA riigisekretär John Kerry Ammanis Jordaanias. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry teatas neljapäeval Jordaania pealinnas Ammanis saavutatud kokkuleppest pingete vähendamiseks iisraellaste ja palestiinlaste vahel.

Kerry ütles kõneluste järel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja Jordaania kuninga Abdullah II-ga, et läbirääkimistel võeti endile kindlad kohustused olemasoleva olukorra säilitamiseks Iisraeli annekteeritud Ida-Jeruusalemma pühapaikades.

Jordaania ja Iisraeli 1994. aastal sõlmitud rahuleppe kohaselt on Amman Jeruusalemmas asuvate moslemi pühapaikade järelevaataja.

Templimäel asuvad Kaljukirik ja Al-Aqsa mošee, juudid peavad mäge piibliaegsete templite asukohaks ning see on juudiusu tähtsaim pühapaik. Mittemoslemite külastusi kompleksi reguleerib politsei, juutidel on lubatud seda küll külastada, aga palvetada nad seal ei tohi.

Jordaania haldas enne 1967. aasta sõda ja järgnenud Iisraeli okupatsiooni Ida-Jeruusalemma ja Läänekallast.

Kerry sõnul jõudsid Iisrael ja Jordaania kokkuleppele sammudes olukorra de-eskaleerimiseks Jeruusalemmas ja usalduse taastamises.

«Ma ei kavatse teatavaks teha iga praktilist sammu, on olulisem, et need saaksid tehtud vaiksel ja efektiivsel viisil,» ütles Kerry ühisel pressikonverentsil Jordaania ametivenna Nasser Judeh'ga.

«Mulle on selge, et nad võtavad tõsiselt tööd jõupingutuste kallal olukorra de-eskaleerimiseks ja sammude astumiseks, et tagada status quo säilitamine,» lisas ta.

Olukord Ida-Jeruusalemmas on olnud pingeline juba kuid. Pinged on levinud viimastel päevadel Iisraeli okupeeritud Läänekaldale ja araablaste kogukondadesse üle juudiriigi, tekitades kartusi uuest palestiinlaste ülestõusust.

Suuresti on Jeruusalemma pinged ajendatud Iisraeli sammudest asundustegevuse laiendamiseks linna idaosas ning usupingetest Al-Aqsa mošeekompleksi juures.

Palestiinlasi on vihastanud paremäärmuslike juutide kampaania palvetamisõiguse saamiseks Al-Aqsas, ehkki Iisrael on kinnitanud, et sel puudub kavatsus pühapaiku puudutavaid reegleid muuta.

Kerry survestas enda sõnul varem kolmapäeval peetud kohtumisel Palestiina omavalitsuse presidenti Mahmoud Abbasi samuti konkreetseid samme astuma.

«Arutasin president Abbasiga hommikul konstruktiivseid, tegelikke samme, mitte sõnu, mida oleks võimalik astuda olukorra de-eskaleerimiseks,» lausus USA välisametkonna juht.  

«Ta ütles selgelt, et teeb kõik võimaliku rahu taastamiseks ja vägivalla õhutamise vältimiseks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles