USA vabariiklased valisid senati enamuse järgmiseks juhiks McConnelli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitch McConnell.
Mitch McConnell. Foto: SCANPIX

USA senati vabariiklased valisid neljapäeval ühehäälselt oma juhiks ja senati järgmise koosseisu enamuse liidriks Mitch McConnelli.

Vabariiklased saavutasid 4. novembri vahevalimistel kaheksa aastase vaheaja järel taas kontrolli senati üle.

Kentucky osariiki esindav senaator McConnell (72) tõuseb 3. jaanuaril senati enamuse juhiks, vahetades välja demokraat Harry Reidi (74).

Senati demokraadid valisid neljapäeval Reidi tagasi oma juhiks.

«Oleme innukalt valmis töötama kahe partei kokkulepete ja tegelike seadusandlike saavutuste nimel,» ütles McConnell lühikeses avalduses. «Ma lootsin ehk naiivselt, et president vaatab valimistulemusi ja otsustab liikuda poliitilisse tsentrisse meiega kokkuleppeid sõlmima. Loodan endiselt, et mingil hetkel ta seda teeb, ehkki esialgsed märgid ei ole head,» lausus ta.

McConnell on senati enamuse juhi kohta ihaldanud mitu aastakümmet. Positsioon annab talle kontrolli seadusandliku päevakorra üle 100-liikmelises senatis ning nõuab lähedast koordineerimist esindajatekoja vabariiklasest spiikri John Boehneriga.

McConnell on valitud senatisse kuus korda, esmalt 1984. aastal.

Vabariiklased suurendasid vahevalimistel oma esindust senatis vähemalt 53 kohani. Valimistele pandud 36 senatikohast saavutasid vabariiklased ülekaalu Alaskas, Arkansas's, Colorados, Iowas, Montanas, Põhja-Carolinas. Lõuna-Dakotas ja Lääne-Virginias, mis enne olid demokraatide käes.

Louisiana tasavägiste valimiste lõpliku tulemuse annab 6. detsembri teine voor. Arvamusuuringute põhjal on vabariiklaste kandidaadil Bill Cassidy'l eelisseisund võrreldes ametisoleva demokraadist senaatori Mary Landrieuga.

435-liikmelises esindajatekojas on vabariiklased kindlustanud vähemalt 244 kohta. Lõplikku selgust ei ole veel seitsme koha osas. Neist kaks Louisianas selguvad 6. detsembri teise vooru järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles