Eksperdid: Venemaa pealetung Ida-Ukrainas on ebatõenäoline

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomuk Ida-Ukrainas mässuliste kontrolli all olevas Donetskis
Soomuk Ida-Ukrainas mässuliste kontrolli all olevas Donetskis Foto: SCANPIX

Militaaranalüütikute arvates on Venemaa rünnak Ida-Ukrainas üsna ebatõenäoline, kuna piirkonnas on liiga vähe selleks vajalikke masinaid ja relvi ning aastaaeg on vale.

Uudisteagentuur AFP intervjueeris sel teemal analüütikuid Pavel Felgenhauerit ja Konstantin Kalatševit.

NATO andmetel on Venemaa viinud Ukraina idaossa suures koguses sõjavarustust ning transpordib seda pidevalt juurde. See olevat märk laiaulatusliku sõjalise operatsiooni ettevalmistamisest.

Samas ei usu asjatundjad, et vastu talve midagi toimub, vaid olukord võib jääda pikaks ajaks selliseks, nagu see on.

«Sõjalise suuroperatsiooni jaoks on vaja tuhandeid tanke ja soomusmasinaid. Ida-Ukrainas ei ole neid sõjategevuseks piisavalt. Talvel ei peeta sõda, suurema tõenäosusega võidakse rünnata kevadel,» selgitas analüütik Pavel Felgenhauer.

Samal seisukohal on ka Moskvas tegutseva mõttekoja Political Expert juht Konstantin Kalatšev.

Asjatundjad arvasid, et Venemaa võib relvastuse ja militaarvarustuse juurdeviimisega edastada Ukrainale ja läänele sõnumi.

Ukraina juhtidele tahetakse sellega öelda, et neil ei tasu pingutada saamaks tagasi Ida-Ukraina alasid, mis on venemeelsete separatistide kontrolli all.

Venelastele ja lääneriikidele aga teatatakse sellega, et Venemaa on tugev sõjaline jõud, kellega tuleb igal sammul arvestada.

Rahvusvaheliste ja strateegiliste suhete instituudi teadlane Philippe Migault arvas, et Ida-Ukrainas on juba mõnda aega olnud niinimetatud jäätunud konflikt ning see on venemeelsetele separatistidele kui ka Venemaale kasulik.

Migault' arvates võib see «jäätunud olek» kesta aastakümneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles