Abe soovib tihedamaid kaitsealaseid sidemeid USA ja Austraaliaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe
Jaapani peaminister Shinzo Abe Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Shinzo Abe ütles reedel, et Tokyo soovib Aasia-Vaikse ookeani piirkonnas rahu kindlustamiseks süvendada kaitsealaseid sidemeid Ühendriikide ja Austraaliaga.

Abe esitas visiooni laiendatud sõjalisest koostööst nädalavahetusel peetava G20 tippkohtumise eel, mida võõrustab Jaapani parim sõber Austraalia.

«Olukorras, kus Ühendriigid on Jaapani ja Austraalia jaoks olulisim liitlane, olen otsustavalt kolmepoolse koostöö laiendamise poolt, realiseerimaks nägemust Aasia-Vaikse ookeani regiooni rahumeelsest, turvalisest ja õitsvast tulevikust,» ütles Abe artiklis ajalehele Australian Financial Review.

«Loodan, et meie riigid teevad tihedat koostööd ülemaailmsete probleemide lahendamisel,» lisas ta.

Kolmepoolse liidu väljavaade võib tekitada Pekingis kartusi, et USA, Austraalia ja Jaapan üritavad takistada Hiina enesekehtestamist regioonis.

Hiina ja Jaapani suhetes tekitavad pingeid territoriaaltüli Senkaku (hiinapäraselt Diaoyu) saarte üle ning ajaloo tõlgendamisega seotud küsimused.

Peking on korduvalt hoiatanud, et Jaapan on Abe valitsuse all taasmilitariseerumas.

Abe külastas juulis Austraaliat ning esines esimese Jaapani valitsusjuhina Canberras Austraalia parlamendis kõnega. Visiidi ajal sõlmiti kaitsetehnoloogia alane kokkulepe.

Jaapanil on alates 1960. aastast USAga vastastikune koostöö- ja julgeolekulepe, mis kohustab Ühendriike Jaapanit kaitsma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles