Kariloomad kipuvad sügiskülmade saabudes rändama minema

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastatetagune pilt veisest lumisel Tartu - Võru maanteel
Aastatetagune pilt veisest lumisel Tartu - Võru maanteel Foto: Ove Maidla

Viimastel nädalatel on keskkonnamet saanud mitu teadet karjamaadelt rändama läinud loomade tekitatud kahjustuste kohta, mistõttu tuletab amet loomapidajatele meelde vajadust oma hoolealustel paremini silma peal hoida.

Sügiskülmade saabumisel on kariloomad tavalisest aktiivsemad ning sügisrände instinkti ajel otsivad võimalusi karjaaedadest väljapääsemiseks. Loomade kättesaamine on aga keeruline ja kulukas, meenutab amet loomapidajatele.

Seega tuleb kariloomade omanikel olla sügiskülmade saabumisel eriti valvas ning kontrollida sagedamini karjaaedu ja joogivee olemasolu, jälgida karja käitumist ning vajadusel viia loomad talveks siseruumidesse.

«Hulkuma pääsenud kariloomad on suurkiskjatele kergeks saagiks ning keskkonnaamet arvestab suurkiskjate tekitatud kahjustuste hüvitamisel loomaomaniku hoolsust ja vastutustunnet oma karja hoidmisel,» ütles ameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles