Mikser allkirjastab tuleval nädalal Javelinide ostulepingu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankitõrjeseadeldis Javelin.
Tankitõrjeseadeldis Javelin. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kaitseminister Sven Mikser allkirjastab tuleva nädala teisipäeva keskpäeval tankitõrjesüsteemi Javelin ostulepingu.

Ameerika Ühendriikide välisministeerium kiitis raketisüsteemi Javelin müügi Eestile heaks juba oktoobri alguses. Tehingu maht on 55 miljonit dollarit ehk ümberarvutatult 43,3 miljonit eurot.

Eesti on avaldanud soovi osta Ameerika Ühendriikidelt 350 tankitõrjeraketti Javelin, samuti laskeseadeldisi, sihikuid, õpperakette, varuosi ning muid süsteemi kasutamiseks vajalikke komponente.

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul mõistab Eesti strateegiline liitlane USA, et muutunud julgeolekuolukorras peab Eesti suurendama heidutust võimaliku agressori suhtes. «Uute tankitõrjeraketisüsteemidega suurendame me kaitseväe võitlusvõimet,» ütles Mikser oktoobri alguses.

Valitsus kinnitas 9. oktoobril eelarvemuudatuse, mille järgi saab Javelinide esimese osamakse teha veel selle aasta eelarvest.

Valitsuskabinet tegi tänavu juunis kaitseministrile ülesandeks alustada läbirääkimisi Ameerika Ühendriikidega kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemide Javelin hankimiseks ning sõlmida sobivate tingimuste korral ka vastav hankeleping.

Tankitõrjeraketisüsteem Javelin on alates 1990. aastate keskpaigast USA ja paljude teiste riikide relvastuses. Tegemist on niinimetatud lase-ja-unusta süsteemiga, mis tähendab, et rakett lukustub pärast väljatulistamist automaatselt sihtmärgile ning sihtur ei pea raketti kuni tabamuseni sihikul hoidma, mis suurendab kaitseväelaste ohutust lahinguväljal.

Süsteemi efektiivne laskekaugus on 65 meetrist 2,5 kilomeetrini. Seadme kaal koos kolmjalaga on 11 kilogrammi ning raketi kaal 15,5 kilogrammi. Lõhkepea läbistab kuni 750-millimeetrist soomust.

Alates 1996. aastast saadaval olevat Javelini kasutavad Ameerika Ühendriigid, Austraalia, Iirimaa, Leedu, Uus-Meremaa, Norra, Iisrael, Bahrein, Tšehhi, Prantsusmaa, Gruusia, Indoneesia, Jordaania, Omaan, Katar, Saudi-Araabia, Taivan, Araabia Ühendemiraadid ja Ühendkuningriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles