Prantsusmaa vastas Venemaa ähvardusele Mistralide küsimuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsusmaad ei saa käsutada, ütles Prantsuse peaminister Manuel Valls, viidates anonüümseks jäänud Vene ametnikule, kes andis Pariisile kaks nädalat aega esimese helikopterikandja Mistral üleandmiseks, ähvardades vastasel juhul tõsiste tagajärgedega.

Prantsusmaa on mitu kuud tõrjunud Washingtoni ja teiste liitlaste survet 1,2 miljardi euro suuruse tehingu tühistamiseks. Septembris lubas Pariis esimese kopterikandja Vladivostok üle anda vaid püsiva relvarahu ja poliitilise lahenduse korral Ukrainas.

Ukraina kriisi eskaleerumisega seoses on Prantsusmaa sattunud seoses tehinguga taas tule alla, samas kui Moskva on püüdnud Pariisi ja selle liitlaste vahele kiilu lüüa, teades, et kopterikandjate tarne ärajäämine võib kahjustada Prantsusmaa mainet teiste sõjaliste lepingute sõlmimisel.

«Praegu ei ole tingimused Mistralide üleandmiseks täidetud,» lausus Valls ajakirjanikele. «Prantsusmaa austab oma lepinguid, kuid Prantsusmaa on ka riik, millega tuleb arvestada. Prantsusmaa soovib rahu Ukrainas ja langetab otsuseid iseseisvalt ilma välise diktaadita ükskõik kelle poolt.»

Tundmatuks jääda soovinud Vene allikas ütles eile Vene meediale, et kui esimest Mistrali novembri lõpuks üle ei anta, taotleb Moskva kompensatsiooni.

Kommentaar tehti päeval, mil Mistrali riigi enamusosalusega valmistajatehas DCNS oli algselt kutsunud Venemaa delegatsiooni, seal hulgas riikliku relvaeksportööri Rosoboroneksport Prantsusmaale aluse üleandmise tseremooniale.

«Me valmistame ette erinevaid tegevuskavu. Me ootame kuu lõpuni ning siis esitame tõsised nõudmised,» tsiteeris uudisteagentuur RIA Novosti Vene allikat.

Prantsusmaa president ütles oktoobri lõpus, et langetab otsuse novembri jooksul, ent kaitseminister Jean-Yves Le Drian lausus kolmapäeval parlamendile, et DCNS-ile, ei ole antud vajalikku valitsuse ekspordilitsentsi.

«Mingit üleandmise kuupäeva ei saa praegu kindlaks määrata,» sõnas ta seadusandjaile. «Kindel otsus tuleb vajalikul hetkel.»

Euroopa ja USA on kehtestanud Venemaale seoses selle rolliga Ida-Ukrainas mitmeid sanktsioone ning Euroopa Liidu välisministrid arutavad edasisi samme esmaspäeval.

Hollande peaks Mistralide asjus vestlema Vene presidendi Vladimir Putiniga nädalavahetusel G20 tippkohtumise veerel.

«Võti on selles -- ning president arutab seda G20 ajal mitmete liidritega --, et tuleb taasavastada tee rahuni Ukraina ja Venemaa vahel,» ütles Valls. «Praegu me oleme sellest kaugel.»

Venemaa riiklik relvaettevõte Rosoboroneksport ja Prantsuse ettevõte DCNS allkirjastasid kahe Mistrali ehitamise kokkuleppe 2011. aasta juunis.

Universaalne dessantlaev-kopterikandja Mistral on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme.

Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, tekile mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles