Erdoğan: moslemid jõudsid Ameerikasse enne Kolumbust!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Ameerikat ei avastanud mitte Kristofer Kolumbus, vaid moslemid, väidab Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Ühtlasi loodab ta ehitada mošee künkale Kuubas, kus juba Kolumbus väidetavalt mošeed nägi.

Sellise väitega tuli Erdoğan välja eile Istanbulis esimesel Ladina-Ameerika moslemiliidrite kohtumisel.

«Moslemitest meremehed jõudsid Ameerika rannikule aastal 1178. Kristofer Kolumbus viitab oma päevikuis mošee olemasolule Kuuba mäetipul,» rääkis Erdoğan, kelle väitel on just see päevik tõendiks, et islam oli juba laialt levinud ajaks, kui eurooplased aastal 1492 uude maailma jõudsid.

Esimesena hakkas Kolumbuse-eelsest mošeest Kuubal rääkima Youssef Mroueh Ameerika As-Sunnah’ fondist. Tema kirjutas 1996. aastal: «Kolumbus tunnistas oma pabereis, et esmaspäeval, 21. oktoobril 1492, kui tema laev seilas Kuuba kirderannikule jääva Gibara lähistel, nägi ta ilusa mäe tipul mošeed.»

Üldiselt pole aga Mroueh’ oletus eriti laialt toetust leidnud. Pigem öeldakse, et Kolumbus nägi seal mäetipul mingit vormi, mis meenutas kujult mošee jalamit või minaretti. Ka pole keegi ei Põhja- ega Lõuna-Ameerikast leidnud ühtki arheoloogilist kinnitust sellele, et moslemite jalg võinuks seal liikuda juba enne Kolumbust.

Sellegipoolest on Erdoğanil kindel plaan ehitada Kuubale mošee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles