Traagiline video süüria lastest osutus pettuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reaalne kurdist pagulaslaps, kes on koos vanematega pagenud võitluse eest Kobani piirkonnas.
Reaalne kurdist pagulaslaps, kes on koos vanematega pagenud võitluse eest Kobani piirkonnas. Foto: SCANPIX

Internetist miljoneid kordi vaadatud video sõja pärast kannatavatest süüria lastest – poisist, kes päästab tüdruku tule alt – osutus pettuseks. Selle autoriteks on Oslos tegutsevad nn geriljakunstnikud.

Nagu kunstnikud ise tunnistasid, filmiti video suvel Maltal. Selle stsenaariumi kirjutanud 34-aastase režissööri Lars Klevbergi sõnul tegi ta sihilikult libaklipi, et panna inimesi rääkima lastest konfliktitsioonides.

«Kui ma suudan teha filmi ja teeselda, et see on ehtne, hakkavad inimesed seda jagama ja reageerima lootusega,» põhjendas ta. «Me filmisime tänavu mais Maltal võtteplatsil, kus tehti teisi kuulsaid filme nagu «Trooja» ja «Gladiaator». Väike poiss ja tüdruk on professionaalsed näitlejad Maltalt. Taustahääled kuuluvad Maltal elavatele Süüria pagulastele.»

Norra Pressiliidu peasekretär Kjersti Løken Stavrum sellist pettust aga heaks ei kiitnud. Tema arvates peaksid filmi tegijad avalikult vabandama.

«Minu arvates oli see film ebaeetiline,» kirjutas Starvrum Aftenpostenis. Tema sõnul kahjustab see igaüht, kes üritab olulist infot edasi anda, nagu ka inimestele, kes reaalselt sõjatsoonis näljas ja viletsuses elavad ja vajavad, et nende elust välismaailmale räägitaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles