Video ja galerii: vanameister Ferdinand Veike sai palava tervituse osaliseks

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval sai Eesti nukuteatri looja ja arendaja Ferdinand Veike 90-aastaseks. Juubilari õnnitlemiseks toimus täna NUKU teatris kontsert, kuhu oli kohale tulnud väga paju rahvast.

Koosviibimisel õnnitlesid vanameistrit lähedased, endised kolleegid, nukuteatri tegijad, erialaliitude ja teatriasutuste esindajad, linnavalitsus ja Kultuuriministeerium. «Aitäh, et sa 1951. aastal selles keerulises situatsioonis keerulise otsuse vastu võtsid,» tänasid praeguse NUKU teatri juhid Veiket ning avaldasid heameelt, et tema unistus elab.

Kontserdil astusid üles NUKU teatri näitlejad ning NUKU koor. Veike oli südamest rõõmus, et tema juubeli auks selline kena üritus korraldati. Vanameister ütles, et etteasted olid väga meeldival tasemel ja ülimalt laiahaardeline. 

1951. aastal sai Ferdinand Veike Kunstide Valitsuse käskkirjaga ülesandeks moodustada Nukuteater. Eesti Riikliku Nukuteatri peanäitejuhina tõi Ferdinand Veike 29 aasta jooksul Nukuteatri lavale üle 80 lavastuse, kokku on ta loonud üle 100 nukulavastuse. Erilise tuntuse saavutas Ferdinand Veike omaloominguliste Buratino-kavadega, mis said alguse 1954. aastal Eesti Raadios esitatud kuuldemängudest. Burotino oli ka täna oma ustava sõbra kõrval kontserti nautimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles