Merkel: Venemaa ei saavuta Ukrainas oma eesmärke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ärgitas esmaspäeval lääneriike mitte kaotama lootust võimalikus pikas vastasseisus Venemaaga Ukraina pärast, lubades, et Kreml «ei saavuta Ukrainas oma eesmärke».

Venemaa märtsikuine samm annekteerida Ukrainale kuuluv Krimm «seadis küsimärgi alla kogu Euroopa rahumeelse korra ning Venemaa on jätkanud tegevust oma mõjuvõimu kasutamise läbi Ida-Ukrainat destabiliseerides», ütles Merkel Austraalias Brisbane'is peetud G20 tippkohtumise järel.

USA president Barack Obama ja Briti peaminister David Cameron lubasid tippkohtumisel jätkata Venemaa-vastaseid samme, kui riik ei lõpeta Ukraina-vastast agressiooni.

ÜRO andmetel on seitse kuud kestnud võitluses Ida-Ukrainas saanud surma üle 4100 inimese. Lääneriigid süüdistavad Venemaad separatistide toetamise läbi konflikti õhutamises. Moskva eitab süüdistusi.

«Kes oleks mõelnud, et 25 aastat pärast Berliini müüri langemist, külma sõja, Euroopa lõhestatuse ja maailma kaheks leeriks jagunemise lõppu, võib midagi säärast Euroopa südames juhtuda?» küsis Merkel Sydney's peetud kõnes.

«Vanamoodsal, mõjuvõimu teooriatest lähtuval mõtlemisel, mille tulemusena rikutakse rahvusvahelist õigust, ei tohi lasta peale jääda. Ma olen veendunud, et see ei võida,» ütles Merkel.

Saksa kantsler pidas tippkohtumise kõrvalt Vene presidendi Vladimir Putiniga mitu tundi kestnud kõnelusi. Saksa valitsusjuhi sõnul teeb Lääs suuri jõupingutusi Ukraina konfliktile diplomaatilise lahenduse leidmiseks, ent on samuti kindlameelne Vene-vastastele sanktsioonide säilitamises.

Kommunistlikul Ida-Saksamaal üles kasvanud Merkeli sõnul on Läänel Venemaaga suheldes võimalik kasutada ajaloo õppetunde. «Me peame seda lahingut pidades varuma vajalikku kannatust. Minu isiklik kogemus Saksa Demokraatliku Vabariigi ajaloost on, et lootust ei tohiks liiga kiiresti kaotada.»

Merkeli sõnul peitub suurim oht selles, kui Lääs lubab end lõhestada.

Saksa kantsler asetab esmaspäeval Sydneys pärja konfliktides hukkunud austraallaste mälestuseks rajatud Anzaci memoriaali ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles