Jaak Allik: kõik valijad on manipuleeritavad, mitte vaid noored

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abituriendid.
Abituriendid. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Et noored on kergesti manipuleeritavad ei ole riigikogu liikme Jaak Alliku sõnul mingi vastuargument valimisea alandamiseks, sest kogu valimisgrupp on manipuleeritav.

Allik ütles, et valimisea alandamine 16-aastani, nagu põhiseaduse muutmise eelnõu ette näeb, ei muuda seetõttu mitte midagi. Kodanikuõpetus on Alliku sõnul palju olulisem kui lihtsalt teadmiste andmine. «Kodanikuõpetuse eksam võiks olla üheksandas klassis kohustuslik,» tegi ta ettepaneku istungil, kus räägiti kodanikuõpetuse seisust koolides ning koolivälistest võimalustest kodanikuharidust omandada.

Erinevad õppeained ei peaks olema kui silotornid, ütles aga haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski, kelle sõnul on oluline, et erinevate õppeainete vahel tekiksid seosed. Ta tsiteeris riigikogu avalikul istungil ka USA filosoofi John Dewey't, kes ütles, et haridus ei ole mitte ettevalmistus eluks, vaid elu ise. Seetõttu peaks Ossinovski sõnul koolides panema rohkem rõhku just kodaniku- ehk inimese kasvatusele. Kuigi see on aeglane protsess, liigub Eesti kooliharidus tema sõnul just selles suunas.

Kodanikuõpetuse teema Eesti koolides tõusis esile seoses eelnõuga, mis on läbinud riigikogus esimese lugemise ning mille järgi võiksid kohalikel valimistel hakata hääletamas käima ka 16-aastased.

Õpilasesinduste liidu juhatuse esimees Lele Luup ütles, et paljud õpilased tõid valimisea alandamisega seoses välja, et Eestis käivad asjad tagurpidi: «Algul tehakse ära otsused ja alles siis hakkavad toimima muudatused.» Nii ka valimiseaga - algul langetatakse valimisiga ja siis alles peavad õpilased selleks valmis olema. Luubi sõnul peaks aga vastupidi olema.

Istungil esinesid ettekannetega veel ka ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate seltsi esimees Madis Somelar, skautide ühingu peaskaut Kristjan Pomm, Narva noorteparlamendi spiiker Tatjana Klimenko ning mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu juhataja Maris Jõgeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles