Poola kohalikel valimistel saatis edu opositsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisplakatid Varssavis.
Valimisplakatid Varssavis. Foto: SCANPIX

Pühapäeval peetud Poola kohalikel valimistel saatis edu konservatiivset opositsioonierakonda Seadus ja Õiglus (PiS), mis kogus 31,5 protsenti häältest, näitasid lävepakuküsitluste tulemused.

Võimuliidu suuremat osapoolt Kodanikeplatvormi (PO) toetas 27,3 protsenti valijatest. Valitsuskoalitsiooni väiksem osapool (PSL) tegi valimistel kolmanda tulemuse, kogudes 17 protsenti häältest. Demokraatlik Vasakliit (SLD) kogus 8,8 protsenti häältest ning parempoolset erakonda Uus Parempoolsus toetas 4,2 protsenti valijatest.

PiS-i esimees Jaroslaw Kaczyński ütles valimisvõidu järel, et see avab erakonna jaoks uued väljavaated. «Kõik on võimalik, meil on õnnestunud suurte meievastaste kampaaniate kiuste võita,» lausus ta.

Kaczyński sõnul on PiS-il võimalus võita järgmise aasta presidendi- ja parlamendivalimised. «Daamid ja härrad, meil on võimalus. Selleks peame tööd tegema,» ütles ekspeaminister erakonna liikmetele ja toetajatele.

Kodanikeplatvormi kuuluv peaminister Ewa Kopacz ütles valimisõhtul, et PO on poola rahva jaoks endiselt hea valik.

«Parlamendivalimised peetakse 11 kuu pärast. Kui te olete rahvale varasemast lähemal, võidame valimised. Ma usun sellesse,» ütles Kopacz PO liikmetele.

Valitsusjuht kutsus võimuparteid veelgi tugevamini avalikkuse usalduse teenimiseks pingutama. «Me oleme viimastel kuudel kõvasti tööd teinud ja töötame edaspidi veel tugevamini.»

Ühtlasi õnnitles peaminister PiS-i valimisvõidu puhul.

PSL-i esimehe Janusz Piechociński sõnul on tegemist eduga, millesse uskus vaid erakond ise. «Valimised on meid rahvale lähendanud,» lisas ta.

Demokraatliku Vasakliidu juht Leszek Miller ütles valimiste järel, et erakonna tugevust näitasid tulemused suurtes linnades.

«Meie informatsiooni (...) kohaselt oleme võitnud [linnapeavalimiste] esimese vooru Dąbrowa Górnicza's, Chełmis, Świnoujście ja Gnieznos,» ütles Miller, avaldades lootust, et erakonna kandidaate saadab meerivalimiste teises voorus edu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles