Maapiirkondade prostituute kupeldavad sageli pereliikmed

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostitutsiooni kaasatud naine üüritoas. Foto on illustratiivne.
Prostitutsiooni kaasatud naine üüritoas. Foto on illustratiivne. Foto: Hatzistavrou / Scanpix

Prostituute nõustava mittetulundusühingu (MTÜ) Eluliin juhatuse liige Eda Mölder rääkis, et maapiirkondades müüvad naised oma keha eelkõige seetõttu, et pere ära elaks. Sageli on naiste «kupeldajateks» elukaaslased, kellel omakorda kaelas võlad.

Möödunud nädalal ilmus Järva Teatajas intervjuu Paides oma keha müüva naisega, kes paljastas, et hoolimata kodukandi väiksusest ei ole ka Paides klientide leidmine kuigi keerukas.

Psühhoterapeut ja MTÜ Eluliini juhatuse liige Eda Mölder nentis, et prostituuditeenuseid saab osta Eestis igast linnast või suuremast asulast. Ehkki arvatakse, et maapiirkondi see probleem ei puuduta, kuivõrd väiksemates kohtades ei õnnestu anonüümseks jääda ning kliente napib, siis Mölderi sõnul see nii ei ole.  

«Suurlinnades on küll kirevam elu, raha liigub rohkem ja loodetakse turistidele, aga kui vaadata statistikat, siis 30 protsendi ulatuses on seksi ostjad kohalikud perekonnainimesed,» ütles Mölder.

Oma keha müüjaid on aga väiksemates piirkondades samuti küllaga, kuna sotsiaalmajanduslikud probleemid on seal suuremadki. «Ei ole võimalik leida sissetulekut, aga inimestel on kohustused ja lapsed kasvatada. Tallinnasse prostituudiks on tulnud ju tohutult naisi Ida-Virumaalt, kus on tööpuudus suureks probleemiks.»

Oma ametit küll häbenetakse, ent see ei ole piisav takistus. «Kui ei ole toidu- ja elamisraha, sotsiaalteenused on nukravõitu, kohalik omavalitsus on nõrk ja ei suuda abi pakkuda, siis inimene lahendab olukorra nagu suudab,» selgitas Mölder.

Väiksemates piirkondades kallutab naist prostitutsioonile sageli tema elukaaslane, kes on ise võlgades.

«Suur protsent naistest annab ära raha. See tähendab, et see, kes prostitutsioonist saadud raha kasutab, ei olegi naine, vaid näiteks elukaaslane. Ta ei ole otseselt kupeldaja, ei pane kuulutust üles, aga ta võtab naiselt prostitutsiooniga teenitud raha. See on nagu peresisene või varjatud kupeldamine, kus naine maksab näiteks mehe võlgu. Selliseid juhtumeid on väga palju ja eriti väikestes piirkondades, kus pereliige sunnib naist nii raha teenima,» ütles Mölder.

Politseil ei ole tema sõnul sellises olukorras suurt midagi teha, kuna seksi ostmine ei ole karistatav. Karistatav on just kupeldamine, mis on antud juhul varjatud.

Mölderi sõnul käivad MTÜ Eluliin töötajad ka maapiirkondades ja väikelinnades probleeme kaardistamas. Abivajajad otsitakse tema sõnul üles ning pakutakse neile juriidilist ja psühholoogilist nõustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles