Prokuratuur: Islamiriigi hukkamisvideol oli Prantsuse kodanik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapetud abitöötaja Peter Kassig möödunud aasta mais Liibanonis
Tapetud abitöötaja Peter Kassig möödunud aasta mais Liibanonis Foto: SCANPIX

Prantsuse prokuratuur kinnitas täna, et üks sunniäärmusliku Islamiriigi (IS) pühasõdalastest, keda näidati videol USA humanitaartöötaja ja Süüria sõdurite hukkamisest, oli Prantsuse kodanik.

«Kaudsed tõendid kinnitavad Prantsuse kodaniku osalemist Süüria vangide hukkamises pühapäeval avaldatud IS-i videol,» teatas Pariisi prokuratuur.

Prantsuse siseminister Bernard Cazeneuve ütles täna, et tõenäoliselt on tegemist 1992. aastal Normandias sündinud Maxime Hauchardiga, kes sõitis 2012. aastal Mauritaaniasse ning 2013. aasta augustis Süüriasse.

Prantslast on näha eile avaldatud jõhkras videolõigus, kus näidati Ameerika humanitaartöötaja Peter Kassigi otsast lõigatud pead ning vähemalt 18 Süüria sõjaväelaseks nimetatud isiku hukkamist.

Cazeneuve ütles, et on olemas suur tõenäosus, et neis jäledates kuritegudes osales ka Prantsuse kodanik.

Videos on tõenäoliselt näha ka üht Suurbritannia kodanikku, 20-aastast meditsiinitudengit Nasser Muthanat.

Kassiga vangistati möödunud aasta oktoobris. 

Väidetavalt jagas Peter Kassig vangistuses kongi ühe pühendunud moslemiga, pöördus möödunud aasta lõpus islamiusku ja võttis endale nimeks Abdul-Rahman Kassig. Huvi islami vastu oli tal juba varem. 

Arvatakse, et üks Suurbritannia päritolu džihadist osales ka augustis avaldatud hukkamisvideos, kus tapeti USA abitöötaja James Foley.

Süürias ja Iraagis äärmuslastega liitunud eurooplastest pühasõdalaste seas on kõige rohkem Prantsuse kodanikke. Pariisi prokuratuuri andmetel on jälgimise alla võetud umbes 1100 inimest ning 95 on kavas esitada süüdistus. Suurbritanniast on äärmuslastega liitunud umbes 500 inimest.

Kokku võitleb niinimetatud pühasõdalaste ridades arvatavasti vähemalt 3000 lääneriikide kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles