Vabaühendus: IS on hukanud Süürias ligi 1500 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IS avaldas nädalavahetusel video 26-aastase Peter Kassigi (pildil) ja 18 Süüria sõjaväelaseks nimetatud isiku hukkamisest.
IS avaldas nädalavahetusel video 26-aastase Peter Kassigi (pildil) ja 18 Süüria sõjaväelaseks nimetatud isiku hukkamisest. Foto: SCANPIX

Sunniäärmuslik Islamiriik (IS) on viie kuu jooksul pärast kalifaadi väljakuulutamist hukanud Süürias ligi 1500 inimest, teatas täna Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

«Vaatluskeskus on alates ISi «kalifaadi» väljakuulutamisest tänavu juunis dokumenteerinud 1429 inimese hukkamise,» ütles keskuse juht Rami Abdel Rahman. «Valdav osa IS-i ohvritest Süürias on olnud tsiviilisikud.»

Keskuse andmetel on ISi poolt hukatute seas 879 tsiviilisikut, neist umbes 700 Shaitati hõimu liikmed. 63 hukatut olid teiste ülestõusnute rühmituste või rivaalitseva Al-Nusra Rinde võitlejad, 483 Süüria valitsusvägede sõdurid ning neli korruptsioonis või teistes rikkumistes süüdi mõistetud ISi liikmed, lisas Abdel Rahman.

Süüria idaosas Deir Ezzori provintsis elav sunniitide Shaitati hõim alustas selle aasta keskel pühasõdalaste vastu ülestõusu.

Viimastel kuudel on IS pärast valitsuse positsioonide vallutamist Süüria kesk- ja põhjaosas hukanud suurel hulgal president Bashar al-Assadile lojaalseid sõdureid.

«Neist paljudel on pea maha raiutud ning nende surnukehad on pandud vaatamiseks välja väljakutele, et tekitada hirmu tsiviilisikutes ja rühmitustes, kes võiksid plaanida IS-i vastu võitlusse asuda,» ütles Abdel Rahman.

«ISi hukkamiste teine eesmärk on terroriseerida rahvusvahelist üldsust ning värvata oma ridadesse uusi pühasõdalasi,» lisas ta.

IS kontrollib suuri alasid nii Süürias kui ka naaberriigis Iraagis. Süüria aktivistide hinnangul on pühasõdalaste käes sadu pantvange.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles