Muuseumide tarbeks luuakse riigiametit

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti NSV mänguasjatööstuse parimad palad muuseumis.
Eesti NSV mänguasjatööstuse parimad palad muuseumis. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kultuuriministeerium tegeleb uue muinsuskaitseseaduse väljatöötamisega, mille kohaselt alustaks 2016. aastast tööd laiemalt kultuuriväärtuste hoidmisele pühendatud amet.

«Muuseumide ja muinsuskaitse valdkondi ühendava riigiasutuse loomise idee tekkis, kui arutati, kuidas oleks tulevikus parem, loogilisem ja mõistlikum kultuuriväärtuste kaitset ja säilimist korraldada. Paljuski võeti arvesse senist üsna kriitilist tagasisidet praeguse, võrdlemisi piirangutekeskse muinsuskaitseseaduse kohta,» selgitas kultuuriministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Katrin Arvisto.

Ta lisas, et mitmes muuseumis on juba olemas kultuuripärandi eri valdkondade (näiteks arheoloogia-, kunstiajaloo-, konserveerimise) asjatundjad, kuid senisest tugevam koostöö muuseumide ja muinsuskaitsjate vahel looks rohkem võimalusi mälestiste omanike nõustamiseks. «Samuti pärandi tutvustamiseks, uurimis- ja arendustegevusteks. See on üks selge suund, isegi mõtteviisi muutus, millest lähtub uus muinsuskaitseseaduse eelnõu tervikuna – suurem keskendumine nõustavale ja ennetavale tööle,» lisas Arvisto.

Nii tekiks muuseumide jaoks omaette riigiasutus eesmärgiga koordineerida muuseumivaldkonna tegevust. Arvisto kinnitusel ei tähenda see senise muinsuskaitseameti ülesannete või tegevuste kadumist.

Praegusel ametil puudub endiselt juht

Praeguse ajakava järgi võiks uus asutus tegevust alustada alates 2016. aastast.

Hetkel puudub muinsuskaitseametil aga üleüldse peadirektor. Ajutiselt täidab juhi kohuseid arendusdirektor Carolin Pihlap.

Asutuse endine juht Kalev Uustalu väitis, et lahkus muinsuskaitseametist just uue ühendameti loomise tõttu. «Kuna olin alates 2006. aastast juba pikka aega juhtinud Eestis riigi muinsuskaitsevaldkonda, siis pidasin mõistlikuks, et seoses uue asutuse loomisega tekiks uuel inimesel võimalus asuda täitma asutuse juhi rolli. Teavitasin ministrit oma otsusest kevadel ja lahkusin ametist 1. augustil,» ütles Uustalu.

Carolin Pihlap on määratud peadirektori asendajaks kuni 1. veebruarini 2015. «Direktorikonkurss tuleb välja kuulutada enne seda tähtaega, taotlus konkursi korraldamiseks on ministeeriumis ettevalmistamisel,» ütles Arvisto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles