Riigikogu andis valitsusele kontrolljoone määramise õiguse

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu andis täna vastuvõetud seadusemuudatusega valitsusele õiguse määratleda Eesti-Vene ajutise kontrolljoone koordinaadid.

Riigipiiri seaduse, tolliseaduse ning politsei ja piirivalveseaduse muutmise poolt hääletas 82 riigikogu liiget.

Eesti-Vene ajutist kontrolljoont valvatakse käesoleva ajani piirivalveameti peadirektori 2006. aasta käskkirjaga kinnitatud koordinaatide alusel. Oma õiguslikult staatuselt on see  ametkonnasisene akt. Kontrolljoone fikseerimine valitsuse poolt võimaldab aga alustada kontrolljoone looduses märkimiseks vajalikke ettevalmistavaid töid, seal hulgas valveriba puhastamist, sellega kaasnevate vaidluste lahendamist ning selle tehnilise valvega katmist.

Kontrolljoone selgem õiguslik staatus annab hea aluse tõhusamaks piirvalveks, looduses tähistamiseks ning loob ka paremad eeldused võimalike piiriintsidentide ennetamiseks ja lahendamiseks.

Seadusemuudatus annab ka Eestis raudteel rahvusvahelist reisijatevedu osutavale juriidilisele ja füüsilisele isikule võimaluse edastada reisijate nimekirjad andmesidekanalite kaudu elektrooniliselt politsei- ja piirivalveametile (PPA) ning loob võimaluse teha nimekirjade eelkontrolli.

Lennuettevõtetele tekib seadusemuudatusega lennureisijate broneeringuinfo edastamise kohustus, et õiguskaitseasutused saaksid neid andmeid töödelda terroriaktide ja raskete kuritegude ennetamiseks. Samuti näeb eelnõu ette, et tolliametnikele antakse riigipiiri ületamise kontrollimiseks samad õigused politseiametnikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles